tag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post1496081290996827764..comments2024-03-14T12:07:36.800+01:00Comments on Kuchnia nasza polska | Blog o kuchni polskiej | Tradycyjne przepisy: Napój serwatkowy, szampan z serwatkiMonikahttp://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-32034397754528358302022-09-23T10:43:04.493+02:002022-09-23T10:43:04.493+02:00np. udusić warzywa na maśle, dodać kapustę i ziemn...np. udusić warzywa na maśle, dodać kapustę i ziemniaki, zalać wodą tyle co by zakryć warzywa, posolić i zagotować krótko (15min), wlać litr serwatki i doprowadzić do wrzenia, śmietana i jeszcze raz niech zawrze (ale nie gotować), zostawić na chwilę aby smaki się uaktywniły, talerz dodać nać i jak kto chce to jeszcze śmietany<br />zygapi@op.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-75401928060321503012022-08-21T19:45:19.273+02:002022-08-21T19:45:19.273+02:00Jaką konkretnie zupę masz na myśli? :)Jaką konkretnie zupę masz na myśli? :)Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-62509651472596539742022-08-21T18:36:06.886+02:002022-08-21T18:36:06.886+02:00a przecież nie znasz komu odpowiedzieć zygapi@op.p...a przecież nie znasz komu odpowiedzieć zygapi@op.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-63806842901923023722022-08-21T18:31:56.116+02:002022-08-21T18:31:56.116+02:00coś o tej zupie serwatkowej gdzieś poczytam?coś o tej zupie serwatkowej gdzieś poczytam?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-24349827089217151122022-03-15T18:25:49.077+01:002022-03-15T18:25:49.077+01:00Mam dla Państwa dobrą wiadomość, pojawiło się na r...Mam dla Państwa dobrą wiadomość, pojawiło się na rynku coś super podobnego do Serwowitu, a mianowicie Napój Cud (serio, tak się nazywa :D): https://napojcud.pl/ - i, co ciekawe, bywa w szkolnych sklepikach ;)Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-67257800395494197182022-03-15T18:08:15.054+01:002022-03-15T18:08:15.054+01:00Też pamiętam, i niewykluczone, że chodziliśmy do t...Też pamiętam, i niewykluczone, że chodziliśmy do tej samej szkoły. Szkoda, że nie produkują serwowitu, bo to był najlepszy napój na świecie! Pozdrawiam z Lublina!<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15499103393080460526noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-42632232955280769872021-06-24T22:22:21.066+02:002021-06-24T22:22:21.066+02:00W zasadzie to jak by odfermentować tylko połowę cu...W zasadzie to jak by odfermentować tylko połowę cukru to wychodzi maksymalnie 3% i nadal będzie słodkie, a stężenie alkoholu będzie na tyle niskie że w głowie nie zaszumi,no i w smaku też raczej nie będzie wyczuwalny.<br />PS. Aż sprawdziłem co to jest to piwo kozicowe, bo pierwsze słyszę, no i piszą że to jest napój nisko- lub bez-alkoholuowy.<br />PPS. Przeliczenie alkoholu jest bardzo proste, przy całkowitym odfermentowaniu liczy się że 17g cukru w jednym litrze wody daje 1% alkoholu<br />Pozdrawiam Huberthttps://www.blogger.com/profile/16823296607691544410noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-19276626146513166702021-06-24T22:01:10.107+02:002021-06-24T22:01:10.107+02:00Wie Pan co, nigdy do tego tak nie pochodziłam 🙂 R...Wie Pan co, nigdy do tego tak nie pochodziłam 🙂 Robię różne fermentowane napoje, alkoholowe i nie, ale przyznaję, że bez żadnego sprzętu (poza gąsiorem i rurką fermentacyjną) i obliczeń, i ujmę to tak: nam smakuje :D<br />W tym akurat alkoholu nie czuć, w głowie się nie kręci, ja bym obstawiała jakieś minimum alkoholu jak w piwie kozicowym może (którego dzieciom nie żałuję).. Ale oczywiście proszę dać znać, jestem ciekawa 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-11348731786728692012021-06-24T21:52:50.637+02:002021-06-24T21:52:50.637+02:00Bardzo się cieszę ❤️🙂Bardzo się cieszę ❤️🙂Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-932208452850032182021-06-24T20:34:26.463+02:002021-06-24T20:34:26.463+02:00No ładnie, na cukromierzu wyszło 1,045 SG, czyli 1...No ładnie, na cukromierzu wyszło 1,045 SG, czyli 11,2 BLG (°P). To znaczy że jak odfermentuje jak piwo, czyli do 2 BLG to wychodzi 4,86% a jak poleży dłużej i zejdzie do 1 BLG to wychodzi nawet 5,9%.<br />To może być naprawdę dobre ale za kółko to bym po tym raczej nie siadał, no i oczywiście dzieciom też nie dam. <br />Już się nie mogę doczekać<br />Pozdrawiam i dziękuję za przepis Huberthttps://www.blogger.com/profile/16823296607691544410noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-18056577134048561362021-06-24T18:55:45.855+02:002021-06-24T18:55:45.855+02:00Właśnie robię ser i mam zamiar zrobić ten napój, c...Właśnie robię ser i mam zamiar zrobić ten napój, chciałbym tylko zauważyć że 1/3 szklanki cukru to około 70g. Według przeliczników winiarskich wychodzi 4,1% alkoholu, a to i tak przy założeniu że w serwatce nie ma cukru ;)<br />Sprawdzę cukromierzem jak będę robił i dam znać. Huberthttps://www.blogger.com/profile/16823296607691544410noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-13195390293017976892021-04-13T08:47:53.686+02:002021-04-13T08:47:53.686+02:00Ten smak wraca do mnie z sentymentem, aż wreszcie ...Ten smak wraca do mnie z sentymentem, aż wreszcie wpadłam na pomysł wykorzystać internet i proszę..... Tadam. Dziękuję za ten przepis, serwatkę właśnie zrobiłam, lecę po drożdże i działam. Już nie mogę się doczekać ;-) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07396232996015196315noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-89014227136761383222021-01-22T23:07:45.555+01:002021-01-22T23:07:45.555+01:00Dokladnie tak. Niezapomniany smak. Dokladnie tak. Niezapomniany smak. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02817945529140607603noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-56061777635082315082020-03-06T18:11:41.143+01:002020-03-06T18:11:41.143+01:00Dziękuję za ten przepis! W latach PRL w Lublinie...Dziękuję za ten przepis! W latach PRL w Lublinie to był podstawowy napój, który kupowało się "na dużej" przerwie w sklepie obok szkoły. Po graniu "w nogę" obowiązkowy izotonik. Zawsze świeży, schłodzony (stał w lodówce razem z nabiałem), lekko gazowany, z małym osadem drożdży na dnie, i ten złocisty kolor (chyba barwiony karmelem ?). Serwowit się nazywał i był w butelkach jak na śmietanę ze sreberkiem koloru.... chyba fioletowego. Pycha... To se nevrati...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16856183520370658720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1483633965471620331.post-68813493223223711012016-03-25T00:32:15.000+01:002016-03-25T00:32:15.000+01:00[…] udekorować. Bardzo odświętna :-) *Z serwatki ...[…] udekorować. Bardzo odświętna :-) *Z serwatki można przygotować pyszny, naturalnie gazowany napój serwatkowy (szampan serwatkowy) lub ugotować na nim zupę chrzanową – nic się nie […]Pascha | kuchnianaszapolskahttps://kuchnianaszapolska.wordpress.com/2016/03/24/pascha/noreply@blogger.com