Piernik

22:09

piernik

Wiele źródeł podaje, że piernik na terenie Polski wypiekano już w XIV wieku, sama nazwa zaś pochodzi od słowa pierny czyli po prostu mocno doprawiony pieprzem. I w pieprzu, czy szerzej - w korzennych przyprawach, clou, samo ciasto na bazie miodu ma na ziemiach słowiańskich z pewnością jeszcze dłuższą tradycję. Przyprawy korzenne w Europie to już jednak czasy hanzy, średniowiecze i ze średniowiecza właśnie pochodzą najstarsze na piernik recepty.

Dziś przepis na piernik dojrzewający, to już ostatnia chwila by nastawić ciasto na ten smakołyk. Ciasto powinno dojrzewać w chłodzie min. ok. 2 tygodni (nie zaszkodzi więcej), potem zaś, już po upieczeniu, potrzebuje również trochę czasu, najlepiej tygodnia-dwóch by lekko nawilgnąć i zmięknąć. Przepis, z którego korzystam od lat to znany przepis z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry W staropolskiej kuchni, przepis na tzw. staropolski piernik świąteczny, choć mając w pamięci, że w średniowieczu cukier był na wagę złota, podejrzewam jednak, że przepis jest jednak nie aż tak bardzo staropolski, raczej nieco młodszy, nie zmienia to jednak faktu, że doskonały :-)

Piernik dojrzewający:

250 g miodu
1 szkl. cukru
125 g masła
500 g mąki (lub nieco więcej)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/4 szkl. mleka
2 jaja

Przyprawy: 

2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 łyżeczka goździków
0,5 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka otartego imbiru
1 łyżeczka kolendry
3-4 gwiazdki anyżu
szczypta soli

+ opcjonalnie: bakalie (orzechy, rodzynki, suszona żurawina)

Miód, cukier i masło podgrzać (do rozpuszczenia masła), dodać przyprawy, bakalie, sól i sodę rozpuszczoną w mleku, lekko przestudzić. Dodać jajka i mąkę, wyrobić gładkie ciasto (konsystencja może być bardzo różna, mi jednego roku ciasto wychodzi dość twarde, "do zagniatania", a innego dość rzadkie, do wymieszania łyżką, piernik zawsze jest dobry :-)). Odstawić ciasto na min. 2 tygodnie (a najlepiej na 5-6 tygodni) w chłodne miejsce (piwnica, balkon, lodówka). Po tym czasie upiec (ok. 1 h w 180'C), zawinąć w ściereczkę i schować na kolejny tydzień-dwa by zmiękł. Przed samymi Świętami przekroić na 3 części i przełożyć powidłem śliwkowym.

You Might Also Like

7 komentarze

Wyszukiwarki przepisów

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
zBLOGowani.pl

Przeczytaj

Przepisy, które podaję to przepisy kuchni tradycyjnej, nie są mojego autorstwa. Śmiało korzystaj, gotuj, podawaj dalej, nie musisz wspominać, że znalazłeś je u mnie, choć będzie mi miło, jeśli to zrobisz.
Wszystkie zdjęcia i teksty natomiast są moje i jeśli chcesz je wykorzystać, po prostu zapytaj :-)
monika@kuchnianaszapolska.pl

Źródełko