Budyń śliwkowy

16:06


Ten przepis jest tu trochę nadliczbowo. Co prawda chciałabym może kiedyś napisać coś o budyniu jako takim (bo choć francuski z rodowodu, to w polskiej kuchni zadomowił się na dobre, potwierdzi to Państwu każdy przedszkolak), ale o smakowych wersjach nie myślałam w ogóle. Ale ten konkretny budyń jest taki dobry, że po prostu musi się tu znaleźć :)
Trafiłam na ten przepis szukając jakiegoś fajnego i ładnie się prezentującego jesiennego ciasta. Ciasto, które znalazłam u Candy Company okazało się rzeczywiście pyszne i ładne, a najlepsze w nim jest nadzienie, czyli nasz tytułowy budyń śliwkowy. Także dziś krótko i na temat, zapraszam po przepis :)

Budyń śliwkowy

4 żółtka
150 ml mleka
150 ml słodkiej śmietanki
70 g cukru muscovado (jest tu naprawdę istotny!)
szczypta zmielonej wanilii
2 łyżki rumu
2 łyżeczki powidła śliwkowego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Mleko wymieszać ze śmietanką, dodać rum i wanilię, zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać powidło i skrobię, dobrze wymieszać. Nie przerywając mieszania zahartować żółtka kilkoma łyżkami wrzącego mleka. Dodać resztę mleka, wymieszać, postawić na ogniu. Podgrzewać stale mieszając aż do lekkiego zgęstnienia. Taki budyń można jeszcze dodatkowo zapiec, można też zajadać jeszcze gorący prosto z garnuszka!

You Might Also Like

0 komentarze

Zapraszam do komentowania!

Wyszukiwarki przepisów

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
zBLOGowani.pl

Przeczytaj

Przepisy, które podaję to przepisy kuchni tradycyjnej, nie są mojego autorstwa. Śmiało korzystaj, gotuj, podawaj dalej, nie musisz wspominać, że znalazłeś je u mnie, choć będzie mi miło, jeśli to zrobisz.
Wszystkie zdjęcia i teksty natomiast są moje i jeśli chcesz je wykorzystać, po prostu zapytaj :-)
monika@kuchnianaszapolska.pl

Źródełko