Kruche ciasteczka z cukrem do herbaty

wtorek, 4 lutego 2020

Kruche ciasteczka z cukrem


Dzień dobry po świąteczno-noworocznej przerwie :-)
Dzisiejszy wpis mógłby mieć tytuł: śnieg będzie, jak sobie go.. upieczesz! :-) A już na serio - zapraszam na kruche ciasteczka z cukrem, idealne do herbaty, czyli nnymi słowy - na herbatniki. Te ze zdjęcia piekłam na święta więc mają kształt śnieżynek, ale myślę, że na taki bezśnieżny luty, kiedy chyba wszystkim nam choć trochę tęskni się do białego puchu, skrzypiącego pod butami i malującego bajeczne zimowe krajobrazy, będą też w sam raz.

A co do samych ciasteczek - dopiero kiedy wyjechałam z Polski na dłużej uświadomiłam sobie, że takich prostych ciastek naprawdę może mi brakować. Nie kupuję gotowych słodyczy jakoś szalenie często, ale kiedy mam ochotę na ciasteczko, a nie chce mi się piec, mój wybór pada zwykle właśnie na takie najprostsze maślane kruche posypane cukrem kryształem. Zawsze uważałam je za takie "podstawowe" ciastka, a tu niespodzianka, w Czechach do wyboru, do koloru ciastek w czekoladzie, w wyrobie czekoladopodobnym, ciastek posypanych kokosem, przed Świętami zaś tony ciasteczek oprószonych cukrem pudrem, a maślanych kruchych w cukrze krysztale nie ma.. No to trzeba piec! :) 

Te z przepisu są super maślane, waniliowo-cytrynowe i naprawdę kruche! Po upieczeniu warto choć trochę ostudzić je na blasze, inaczej przy przenoszeniu na talerz, mogą rozsypać się na ciasteczkowy pył, a już na pewno połamać. I są to chyba najlepsze kruche ciasteczka, jakie znam :) Upieczcie koniecznie! :)

Kruche ciasteczka z cukrem:

250 g mąki
140 g masła
2 żółtka
90 g cukru pudru
2 łyżki cukru z wanilią

skórka i sok z 1/2 cytryny
+
1 białko
kilka łyżek cukru kryształu

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać cukier z wanilią, skórkę cytrynową, sok z cytryny i żółtko, ucierać dalej do uzyskania gładkiej masy (można mikserem). Dodać mąkę, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez min. 1 h. Rozwałkować cienko, foremkami wycinać ciasteczka, schłodzić ponownie (można włożyć na ok. 15 min. do zamrażarki. Piec na jasnozłoto (ok.8 min. w 180'C). Jeszce ciepłe zanurzać w roztrzepanym białku i cukrze krysztale.


1 komentarz

Zapraszam do komentowania!