Młoda kapusta na żurze. Regionalny przepis z Małopolski

środa, 25 maja 2022

Imbramowska kapusta na żurze


Gdy na straganach pojawia się młoda kapusta, staję się nieco monotematyczna. No może bez przesady, bo w tym samym czasie pojawiają się zwykle i botwinka, i szparagi, i młode marchewki.. Ale co najmniej na kilka dni młoda kapusta przejmuje we władanie moje garnki i talerze, a całe to szaleństwo zaczyna się niemal zawsze daniem, które w moim domu rodzinnym nazywa się po prostu młodą kapustą, czyli duszoną młodą kapustą z młodą marchewką i koperkiem. Mam zresztą do tego dania ogromny sentyment, była to bowiem chyba pierwsza (smaczna) rzecz, którą nauczyłam się gotować :)

Robię też oczywiście hurtowe ilości najprostszej surówki z młodej kapusty (chcecie przepis?), a kiedy już się nacieszę moimi ulubieńcami, zaczynam szperać w poszukiwaniu różnych kapuścianych ciekawostek i często trafiam na prawdziwe skarby. Tak było np. z podcosem lubelskim (czyli młodą kapustą z dodatkiem kaszy jęczmiennej), tak było z kapustką w mleku kokosowym, którą wyszperałam u Ani Truskawki, tak jest i z dzisiejszym przepisem!


Młoda kapusta na żurze to specjał regionalny, a wręcz lokalny, słynie z niej bowiem jedna jedyna miejscowość, Imbramowice w województwie Małopolskim (dlatego też bywa nazywana kapustą imbramowską). Danie to przygotowuje się kisząc lekko kapustę w rozcieńczonym żurze. Kapustę kisimy w ten sposób naprawdę krótko, maksymalnie 24 godziny - oczywiście im młodszego warzywa użyjemy, tym krócej trzymamy je w zalewie. Majowej czy czerwcowej kapustce wystarczy z powodzeniem 12 - 18 godzin. Taką lekko kwaśną kapustę można podawać na dwa sposoby: na gęsto, czyli tak jak moją młodą kapustę albo jako zupę z dodatkiem tłuczonych ziemniaków okraszonych podsmażoną cebulką lub skwarkami. Ja wybrałam tę drugą wersję i bardzo ją Wam polecam! :-)


Imbramowska młoda kapusta na żurze


1 główka młodej kapusty
1/2 l żuru
1/2 l wody
pęczek koperku
sól, świeżo mielony czarny pieprz

+ do podania:
ugotowane, tłuoczone ziemniaki
podsmażona na złoto cebula

Kapustę szatkujemy dość drobno, zalewamy żurem rozcieńczonym wodą, odstawiamy na max 24 h. Po tym czasiem kapustę odcedzamy, zalewamy wodą lub lekkim wywarem warzywnym i gotujemy do miękkości. Można też gotować kapustę w zalewie, w której się kisiła. Pod koniec gotowwania dodajemy posiekany koperek. Na głęboki talerz nakładamy solidną porcję ziemniaków, dodajemy kapustę wraz z wywarem, całość okraszamy podsmażoną cebulką.

2 komentarze

  1. Uwielbiam kapustę, a takiego zestawienia jeszcze nie jadłam. Jak tylko skończę remont kuchni i zamontuję mój nowy sprzęt AGD to na pewno wypróbuję ten przepis. Dziękuję za inspirację! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, ale bym zjadła taką zupę! Odkąd mam nową kuchnię to uwielbiam eksperymentować, więc z pewnością wypróbuję ten przepis. Wszystko ułatwiają mi moje nowoczesne meble, które są bardzo funkcjonalne. Bardzo się cieszę z udanego remontu.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania!