Kotlety mielone. Po prostu.

Mielony, czyli?

Skojarzenie 1.: Niedzielny obiad u Dziadków, mielone z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami. Rzędy słoików z tartymi, zaszykowanymi latem buraczkami stoją w piwnicy,  babcine buraki nie są zaprawiane mąką, dlatego te stołówkowe jakoś nigdy nie smakują tak jak powinny.. A mielone to wiadomo, po prostu mielone.

Skojarzenie 2.: Wałówka. Z tych niedzielnych, bo przecież nie usmaży się na jeden raz ;-) Na studiach do plecaka. Moja Mama w tygodniu wcina je nawet na zimno, bez żadnych dodatków, ja poza niedzielnym obiadem muszę je sobie pokroić, wymieszać z sosem, z makaronem..

Skojarzenie 3.: Czeski film "O rodzicach i o dzieciach", starszy ojciec i dorosły syn robią karbanatky. Czyli mielone. Zamiast bułeczki dodają oczywiście rohliki.

Skojarzenie 4.: Słodko-gorzka scena z Perły w koronie Kazimierza Kutza, bo przecież karminadel to po prostu mielony..

Bardzo polski, bardzo międzynarodowy


Zwykłe mielone, bardzo polskie i bardzo międzynarodowe zarazem. Bo przecież karbanátek, karmninadel, kebab, ćevap, pljeskavica, sznycel, frikadelle, fasírt, kjøttkake, pożarski, burger - to nic innego jak tylko wariacje na temat mielonego. Raz większe, raz malutkie, wieprzowe, jagnięce, wołowe, drobiowe, hojnie panierowane lub wcale nie panierowane, solidne mięsne buły lub płaskie placuszki, w bułce lub z ziemniakami, z sosem lub bez sosu, doprawione czoskiem i cebulką, doprawione cynamonem - jak świat długi i szeroki, kotlety z mielonego to jeden z podstawowych pomysłów na serwowanie mięsa.

To dziś takie po polsku. Po prostu.


Kotlet mielony



500 g mięsa wieprzowego (raczej tłustszego - karkówka będzie idealna)
1 nieduża pszenna bułeczka, może być czerstwa
mleko
1 cebula
2 jajka
bułka tarta
mąka
sól
pieprz

Cebulkę posiekać, podsmażyć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso zmielić dwukrotnie, za drugim razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Wymieszać z cebulką i jednym jajkiem, doprawić. Panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto. Można również zezłocić na patelni i dopiec w piekarniku. Podawać z tłuczonymi ziemniakami polanymi tłuszczem ze smażenia i z zasmażanymi buraczkami.

Brak komentarzy:

Copyright © 2014 Kuchnia nasza polska , Blogger