Ogórki małosolne

19:09


Dla Doroty S. :)

Gdy w kuchni zapach truskawek przeplata się z zapachem ogórków małosolnych to znak, że zaczyna się lato. Gdy lato w pełni małosolne wciąż smakują doskonale :) Uwielbiam je ot tak, jedzone prosto z kamieniaczka (albo ze słoika, właściwie nawet częściej robię je w 2,5 litrowym słoju), kładę na kanapki, dodaję do sałatek. Robię je latem raz w tygodniu, najbardziej lubię takie 1-2 dniowe, ale i te mocniej ukiszone, tygodniowe są przepyszne :)

Ogórki małosolne 


1 kg ogórków (najlepiej malutkich)
kwiat kopru + 1 łyżeczka ususzonych ziaren kopru (lub sam kwiat lub same suszone ziarna)
ok. 2-3 cm kawałek korzenia chrzanu
1 liść chrzanu
3-4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziaren gorczycy (opcjonalnie)
1 l wody
1 łyżka soli (czubata)

Ogórki umyć. Chrzan obrać i przekroić na 4 słupki. Czosnek obrać, można przekroić. Na dno naczynia (kamieniaczek lub słój) wrzucić kwiat kopru, 1/3 czosnku, chrzanu, gorczycy i ziaren kopru. Ułożyć ogórki, na górę dać resztę przypraw i liść chrzanu. Sól rozpuścić we wrzątku, zalać ogórki (wody na małosolne nie studzimy). Przykryć gazą. I już :)


You Might Also Like

0 komentarze

Zapraszam do komentowania!

Wyszukiwarki przepisów

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
zBLOGowani.pl

Przeczytaj

Przepisy, które podaję to przepisy kuchni tradycyjnej, nie są mojego autorstwa. Śmiało korzystaj, gotuj, podawaj dalej, nie musisz wspominać, że znalazłeś je u mnie, choć będzie mi miło, jeśli to zrobisz.
Wszystkie zdjęcia i teksty natomiast są moje i jeśli chcesz je wykorzystać, po prostu zapytaj :-)
monika@kuchnianaszapolska.pl

Źródełko