Zupa z młodych ziemniaków na maślance, mój tegoroczny letni hit!

środa, 15 lipca 2020


Książką Fresh from Poland autorstwa Rozkosznego już tu się zachwycałam, dziś przyszedł czas na mój ulubiony przepis z tejże książki. O tym, że jako pierwszą ugotuję z niej tę właśnie zupę, wiedziałam jak tylko zobaczyłam ją w spisie treści. Młode ziemniaki i maślanka/kwaśne mleko/kefir - toż to brzmi jak lato! To nie może nie smakować! 

Od początku byłam pewna, że ta zupa będzie pyszna, nie miałam jednak pojęcia, że aż tak :) Jest fenomenalna! Lekko kwaskowa, kremowa kartoflanka z dużą ilością koperku smakuje jak lato w pełni. Więc jeśli kochacie letnie ziemniaczki z kwaśnym mlekiem (a kto nie kocha!), nie wahajcie się i ugotujcie ją koniecznie :)

Zupa z młodych ziemniaków na maślance - z Fresh from Poland Michała Korkosza


500-700 g młodych ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
łyżka masła
250 ml maślanki
1 l wywaru warzywnego
koperek
sól
czarny pieprz 

Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, obsmażyć na lekko złoto (ok. 5 min.), zalać wywarem, ugotować do miękkości. Lekko przestudzić, zmiksować na gładki krem, dodać maślankę i dobrze wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (pieprzu nie żałować), przed podaniem hojnie posypać posiekanym koperkiem. Ja lubię do tej zupy dodać dodatkowe malutkie ziemniaki ugotowane w całości, pycha! :)



3 komentarze

  1. Krem ziemniaczany bardzo lubię. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, maślanka nadaje tej zupie wspaniałego smaku, to zupełnie coś innego niż zwykły krem ziemniaczny <3 :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania!