Pierniczki całuski, świetny przedwojenny przepis

piątek, 4 grudnia 2020




Można powiedzieć, że pierniczki to nasz łącznik z kuchnią średniowiecza, z kuchnią staropolską. Nie żaden schabowy czy bigos (który w kuchni staropolskiej jak najbardziej był, ale z tym dzisiejszym nie miał wiele wspólnego), ale właśnie pierniczki. I żurek. Ale dziś o pierniczkach.
Te średniowieczne, wypiekane przez mistrzów piernikarzy były zazwyczaj bardzo misterne, dekoracyjne, wypiekano je często przy użyciu specjalnych, bogato rzeźbionych drewnianych foremek, które były znakiem rozpoznawczym każdego zakładu. Ale w nowszych, XIX- czy XX-wiecznych próżno szukać przepisów, w których używa się foremek. Większość przedwojennych przepisów na pierniczki to bardzo proste receptury, w których ciastka formuje się na opłatkach lub kroi na kromki już upieczone bloczki ciasta piernikowego. Taki jest również dzisiejszy przepis.

Całuski, bo o nich mowa, to pierniczki, które formjemy w dłoniach - wystarczy odrywać kawałki ciasta, toczyć z nich kulki i dekorować migdałami. Samo ciasto nie musi leżakować, nie muszą też leżakować gotowe pierniczki. Są miękkie od razu po upieczeniu. Jeżeli jednak macie w mieszkaniu bardzo suche powietrze to polecam trzymać je w zamkniętej puszce lub słoiku, wtedy na pewno nie stwardnieją.

To co? Upieczecie? :) Inne przepisy na pierniki i pierniczki znajdziecie klikając TUTAJ :)

Pierniczki całuski z przepisu Marii Disslowej

300 g mąki
1/2 szkl. miodu
1/2 szkl. cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ulubionych przypraw korzennych
migdały

Miód podgrzać z cukrem (tylko do rozpuszczenia cukru), dodać jajko, sodę, utrzeć. Mąkę wymieszać z przyprawami, dodać miód z jajkiem, wymieszać, zagnieść ciasto (będzie dość miękkie i lepiące). Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować z nich kulki, układać na blasze (ciasteczka w czasie pieczenia lekko się rozpływają więc zostawcie między nimi spore odstępy) i dekorować migdałami. Piec 8-10 min. w 180'C. 

5 komentarzy

  1. Zawsze ciekawi mnie jak udaje się że

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam, niechcący opublikowałam poprzedni komentarz 🫣 Zawsze ciekawi mnie jak udaje się zrobić te pierniczki ze starych przepisów. Od kilku lat usiłuję takie zrobić, próbowałam z przepisów z Kucharki Litewskiej lub Róży Makarewiczowej i zauważyłam, że nigdzie nie dodaje się masła, tak jak dziś. Pierniczki wychodziły twarde, nie miękły po kilku tygodniach, efekt był bardzo przeciętny. Te wyglądają apetycznie i kusi mnie, aby spróbować znowu ze starymi przepisami 😄 Mam jednak pytanie, co Pani robi, że pierniczki wychodzą mimo braku masła, czy ma Pani może jakiś kulinarny sekret? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, dziękuję za komentarz :) Z tymi starymi przepisami na pierniczki jest tak, że niektóre z nich nie będą mięknąć w ogóle, zwłaszcza te najstarsze, robiono je tak celowo (piszę o tym sporo w ebooku Pierniki więc nie będę się rozpisywać :)), niektóre (zwłaszcza te na wódce bez dodatku sody ani potażu) urosną i zmiękną tylko trochę :) Ale akurat te powinny zmięknąć, moim zdaniem masło nie jest niezbędne do pierniczków :) Proszę tylko uważać z czasem pieczenia, nie mogą się piec zbyt długo :)
      Ale jeżeli ma się Pani stresować brakiem masła to proszę spokojnie dołożyć ok. 50 g, nie widzę powodu, żeby nie modyfikować tych przepisów :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo, przekonała mnie Pani! W takim razie zabieram się dzisiaj do pracy, żeby wszystkie pierniczki zmiękły do świąt.
      Pozdrawiam serdecznie!
      P.S. Uwielbiam wszystkie Pani wpisy, a już szczególnie te ze staropolskimi potrawami. Są bardzo inspirujące i odtwarzają klimat tej zapomnianej, a przecież niezwykłej kuchni ❤️

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę i ogromnie dziękuję za miłe słowa! :) Co prawda takiej prawdziwej kuchni staropolskiej u mnie raczej nie ma, raczej XIX-XX wiek, ale to prawda, ta kuchnia ma bardzo wiele do zaproponowania i chyba trochę niepotrzebnie czasem boimy się z nią zmierzyć, a warto :)
      Zapraszam jak najczęściej :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania!