Grzanki przekładane konfiturami, na śniadanie lub podwieczorek

piątek, 25 czerwca 2021

 


Były grzanki na wytrawnie, to może teraz coś słodkiego? :-)


Jakoś jesienią Ptasia udostępniła na swoim fan page'u przepis na grzanki udostępniony z kolei na fan page'u Przedwojenne restauracje, bary i hotele (ależ to zawiłe) pisząc, że przypominają jej one Zwetschkenpofesen, które zna ze swoich urlopów w Austii (jak jeszcze nie czytaliście relacji Ptasi z tychże, gorąco polecam: TU!). Co mi z kolei przypomniało, że jakoś wiosną smażyłam takie właśnie grzanki z przepisu Ćwierczakiewiczowej, że bardzo mi one smakowały, i że nawet zrobiłam im zdjęcia z myślą o wrzuceniu przepisu na blog. Jakoś się jednak zagapiłam, przepisu (mimo, że świetny!) nie opublikowałam, a jesienią wydawało mi się trochę dziwne podrzucać Wam wpis z kwiatami jabłonki na zdjęciu :D 


Teraz niby jabłonie też już przekwitły, ale że kwitły całkiem długo (a raczej późno :D) to nadrabiam zaległości i dzielę się tym super pomysłem na pyszny podwieczorek albo na śniadanie (jak ktoś lubi słodkie) :-)


No dobrze, to do rzeczy! Grzanki z marmeladą, bo tak pisze o nich Cwierczakiewiczowa, to nic innego jak podkręcona jakimiś słodkimi przetworami wersja tostów francuskich. 

Ćwierczakiewiczowa radzi użyć powidła śliwkowego lub wiśniowego (ta druga opcja mnie bardzo kusi!) albo marmolady z malin lub porzeczek. Ja zdecydowałam się na konfiturę z czarnej porzeczki z dodatkiem odrobiny płatków róży w cukrze i powiem nieskromnie, że było to doskonałe :)



Grzanki przekładane marmeladą


kilka kromek pieczywa, może być lekko czerstwe (bardzo polecam chałkę albo drożdżową maślaną bułeczkę 

ulubiona konfitura, marmelada lub powidło (im gęstsze, tym łatwiej smażyć) 

kilka łyżek słodkiej śmietanki
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej

cukier puder

masło do smażenia

Kromkę chałki lub bułki posmarować odrobiną konfitury/powidła, przykryć drugą kromką. Skropić śmietanką, obtoczyć w rozbitym jajku i niewielkiej ilości bułki tartej (moim zdaniem bułkę można pominąć). Smażyć na złoto na maśle (z obu stron), podawać oprószone cukrem pudrem.


2 komentarze

  1. Taka grzanka na podwieczorek plus herbata z świeżych kwiatów lipy poezja, wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, idealne na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania!