Śliwka z.. makiem? Pyszne ciasto ze śliwkami, makiem i kruszonką z rumem

poniedziałek, 18 września 2023

Ciasto ze śliwkami i makiem


Śliwki i mak?


Jeżeli w Czechach zostaniecie poczęstowani ciastem ze śliwkami, możecie być niemal pewni, że będzie w nim również mak. Śliwki i mak to w Czeskiej Republice duet niemal tak nierozłączny jak u nas jabłka i cynamon. Typowy czeski placek ze śliwkami to cieniutka warstwa niezbyt słodkiego drożdżowego, na to śliwki (właściwie dowolne, ja oczywiście piekę z węgierkami, ale w Czechach węgierki to trochę jak święty Graal), hojna garść słodzonego mielonego maku i kruszonka pokropiona tuż po upieczeniu rozpuszczonym masłem i rumem.

I co tu dużo mówić, to jest pyszne! :) Ja zazwyczaj piekę nieco grubsze i nieco słodsze ciasto, często też zamieniam olej na rozpuszczone masło (daję go wówczas nieco mniej), bo lubię smak maślanego drożdżowego, rezygnuję natomiast z polewania nim kruszonki. Natomiast nie żałuję rumu! Ten aromat do takich jesiennych ciast pasuje tu doskonale :)

Spróbujcie i koniecznie dajcie znać jak Wam smakuje takie połączenie! :)


Zmiany :)


Korzystając z okazji napiszę jeszcze co nieco o małych zmianach, które jak pewnie zauważyliście, zaszły na blogu :) 

Na początek mała aktualizacja formuły! Choć przepisy ze starych książek nadal uwielbiam to mam ochotę na więcej swobody, ruszamy więc z pomysłem pisania o kuchni na cztery pory roku, sezonowo, ale niekoniecznie aż tak tradycyjnie jak do tej pory.

Nadal będzie lokalnie, z lokalnych, sezonowych składników, ale może trochę nowocześniej, trochę ciekawiej, zainspirujemy się też bardziej kuchniami innych krajów. Wszystko pod hasłem Rok w kuchni, sezonowość będzie nadawać ton blogowi :) Koniecznie napiszcie, co o tym myślicie!



Ciasto ze śliwkami i makiem


Ciasto:
400 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży
250 ml mleka
200 ml oleju
75 g cukru
2 jajka
szczypta soli

+ 500 g węgierek
+ 5-6 łyżek mielonego maku* wymieszane z łyżką cukru pudru
+ 2-3 łyżki dobrego rumu


Kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru

Suche składniki ciasta wymieszać, dodać jajka, letnie mleko i olej, wymieszać. Ciasto wyrabiać łyżką przez ok. 10-15 min. (jest bardzo rzadkie i nie nadaje się do wyrabiania ręką), odstawić na ok. 1h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wylać na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę, ułożyć na nim wypestkowane śliwki (środkiem do góry), posypać makiem wymieszanym z cukrem i kruszonką zagniecioną z masła, mąki i cukru (jeśli nie zużyjemy całej kruszonki z przepisu można ją zamrozić i użyć do innego ciasta). Piec ok. 30 min. w 180'C, jeszcze ciepłe polać rumem. Przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*Jeżeli używasz gotowego mielonego maku, przelej go odrobiną wrzątku lub wymieszaj z łyżką stopionego masła, żeby był lekko wilgotny, inaczej wierzch ciasta będzie się kruszyć.

4 komentarze

  1. ja jestem na tak i na zmiany i na takie ciacho, Alcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie tu u Ciebie Monika, a ja tak dawno nie zaglądałam. Ciasto wygląda znakomicie i podoba mi się takie połączenie bardzo.
    Uściski.
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym spróbowała takiego ciasta, ale niestety jestem od jakiegoś czasu na diecie, ponieważ staram się dbać o formę. Oprócz tego z zaczęłam regularnie uprawiać sport oraz zażywać odżywki, takie jak np. EAA. Mam nadzieję, że dzięki temu osiągnę mój cel.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania!