Nádivka. Czeski wielkanocny przysmak z młodą pokrzywą

czwartek, 14 marca 2024




- Takie przednówkowe to danie..
- ?
- Suche bułki i pokrzywa..

No cóż, właściwie to tak :D Velikonoční nádivka, czyli w dosłownym tłumaczeniu wielkanocne nadzienie, to jedno z czeskich świątecznych dań i dowód na to, że kuchnia czeska, gdy sięgnąć do jej korzeni, potrafi być całkiem lekka i świeża :) Albo przynajmniej nie ociekać mącznym sosem..

Nádivka to najkrócej mówiąc farsz, którym nadziewa się np. kurczaka, upieczony osobno i podany jako dodatek. Żeby ją przygotować wystarczy wymieszać pokrojone w kostkę czerstwe bułki, dowolną wędzonkę,  jajka i mnóstwo zieleniny, przede wszystkim młodych pokrzyw, choć można dodać właściwie dowolne młode zielone listki, szczawik, bluszczyk kurdybanek, a gdy Wielkanoc wypadnie wyjątkowo wcześnie świetnie sprawdzą się też dostępne w każdym zieleniaku natka pietruszki, roszponka czy szpinak. 


No i tyle :) Historycznie do nádivki dodawano również głowiznę z wielkanocnego świniobicia, stąd jej druga nazwa hlavička, tej wersji nie próbowałam, robiłam za to nádivkę wegetariańską bez dodatku wędzonki i była świetna, zachęcam do eksperymentów :) Tradycyjnie podajemy do mięsa, ale moim zdaniem doskonale sprawdzi się również z dodatkiem zimnych sosów, np. tatarskiego czy wiosennego.


Wielkanocna nádivka


5 czerstwych bułek (np. kajzerek)
200 ml mleka
5 jajek
200 g wędzonej szynki
2 szklanki młodej zieleniny (oryginalne przepisy podają "garść", moim zdaniem mogą być i 3 czy 4 szklanki, im więcej tym lepiej)
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Bułki pokroić w dość drobną kostkę, zalać żółtkami rozbitymi w mleku. Wędzonkę pokroić drobno, podsmażyć. Białka ubić na sztywną pianę. Zieleninę posiekać dość drobno. Wędzonkę i zielone dodać do namoczonych bułek, wymieszać delikatnie (bułki nie powinny się za mocno rozpaść), dodać pianę z białek, raz jeszcze wymieszać, przełożyć do niewielkiej keksówki, piec ok. 20-30 min. w 180'C.

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania!