Zupa "nic" z czarnym bzem

22:44

zupa_nic

Ryby, grzyby i zioła, tak najkrócej opisać można prostą, wiejską kuchnię Prus Wschodnich. Ryby, grzyby i zioła, dzikie rośliny, czyli to co przyroda dała, to czego obfitość w lasach i jeziorach. Wśród dzikich roślin szczególnymi względami, z uwagi na właściwości, ale i rozmaite wierzenia, którymi były otoczone, cieszyły się tu czarny bez i jałowiec. Przed czarnym bzem zdejm kapelusz, przed kadykiem zegnij kolano, mówi lokalne przysłowie. Kadyk, czyli jałowiec i czarny bez stosowano jako rośliny lecznicze i magiczne, wspaniałe walory smakowe z pewnością jednak były również doceniane. Inaczej nie powstałby przepis na tak rewelacyjny deser jakim jest wschodniopruska zupa "nic" z czarnym bzem. Zupa "nic", czyli popularne chyba we wszystkich niemieckojęzycznych regionach Schneenockerln to słodki, delikatny krem z mleka i żółtek z kluskami z piany z białek. W wiosennej wersji z Prus Wschodnich mleko jest dodatkowo aromatyzowane kwiatami czarnego bzu, coś wspaniałego, jeśli kiedykolwiek miałabym układać menu do restauracji z kuchnią mojego regionu, ten deser zająłby w nim pierwsze miejsce :-)

Zupa "nic" z czarnym bzem - na podst. Niezapomnianej kuchni Warmii i Mazur Małgorzaty Jankowskiej-Buttita

1 l mleka
2 jajka
1 szkl. cukru
sok z cytryny
kilka świeżo zerwanych baldachów czarnego bzu
+ opcjonalnie: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej i 1/2 szkl. słodkiej śmietanki

Mleko zagotować, zanurzyć w nim kwiaty czarnego bzu, przykryć, odstawić do przestudzenia. W tym czasie białka ubić z 4 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Wyjąć z mleka kwiaty, mleko ponownie zagotować. Nabierać łyżką pianę, układać w mleku, gotować po 1 min. z każdej strony. Gotowe blanki wyjąć na talerzyk. Do kogla-mogla, szybko mieszając,  dodać kilka łyżek wrzącego mleka i opcjonalnie skrobię. Wciąż mieszając wlać masę jajeczną do pozostałego mleka, dodać śmietankę, postawić z powrotem na gaz, podgrzewać do zgęstnienia nieustannie mieszając (należy uważać by masy nie zagotować, gdyż może się zwarzyć). Gotową zupę przelać na talerze, ułożyć na wierzchu po 2-3 blanki, podawać schłodzoną.

PS. Koniecznie, koniecznie spróbujcie też wersji z truskawkami, truskawki+czarny bez=niebo :-)

---------------------------------------------

ENGLISH, PLEASE!

Elderflower Floating Islands

1 l milk
2 eggs
1 cup of sugar
some lemon juice
some freshly picked elderflower blossoms
1 tbsp corn starch

For the sauce boil the milk and elderflower blossoms in a suacepan, remove it from the heat and let infuse for about 15 minutes (simply cool the milk to the room temperature). In the meantime whisk together the egg yolks with 3/4 cup of sugar. Separately beat the egg whites with remaining sugar and lemon juice until stiff peaks formed (for the meringue). Then remove the blossoms and heat the milk once again. Simmer for 2-3 minutes. Using two spoons shape some big meringues and gently poached them into the milk, turning after about 1 minutes. When cooked, place them on a plate to drain. Then put the hot milk onto the egg yolks and sugar mixture, whisking until smooth. Return it to the saucepan, place over medium heat and stir continuosly until the mixture  thickened. Serve with meringues.

You Might Also Like

8 komentarze

Wyszukiwarki przepisów

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
zBLOGowani.pl

Przeczytaj

Przepisy, które podaję to przepisy kuchni tradycyjnej, nie są mojego autorstwa. Śmiało korzystaj, gotuj, podawaj dalej, nie musisz wspominać, że znalazłeś je u mnie, choć będzie mi miło, jeśli to zrobisz.
Wszystkie zdjęcia i teksty natomiast są moje i jeśli chcesz je wykorzystać, po prostu zapytaj :-)
monika@kuchnianaszapolska.pl

Źródełko