Kisiel jagodowy

kisiel

Zaczął się sezon na moje ulubione owoce i mam ochotę zasypać Was przepisami na jagodowe smakołyki :-) Lubicie jagody? Czy raczej borówki? A może ze wszystkich jagód najbardziej lubicie borówki? Ja, jako dziewczę z północnego wschodu Polski, wychodzę na dwór i zajadam się jagodami, mam jednak nadzieję, że tym z Was, którzy na polu wcinają borówki, przepisy również przypadną do gustu ;-)

Dzisiaj kisiel. Mam jakieś opory przed zagęszczaniem czegokolwiek mąką/skrobią, na co dzień sosy raczej redukuję, ewentualnie zagęszczam wkręcając masło, w deserach również unikam zagęszczania mąką, tradycyjna kuchnia polska obfituje jednak we wszelkiego rodzaju zaklepki, zasmażki i skrobię ziemniaczaną. I, o ile w przypadku zup i sosów, przeważnie da się to obejść, to kisiel jest deserem, który mąki ziemniaczanej wymaga i bez niej się nie obędzie. I w porządku, przecież jest pyszny :-)

To chyba, poza owocami prosto z krzaczka, najszybszy i najbardziej uniwersalny letni deser, popularny, mam wrażenie, głównie w Europie wschodniej/północnej. Mi najbardziej kojarzy się z wizytami u Cioci na Lipowej i kisielem w salaterkach z grubego szkła albo szkliwionych miseczkach, najczęściej chyba malinowym. Uwielbiam :-)

Kisiel można przygotować na dwa sposoby. Jeśli mamy bardzo soczyste owoce i trochę więcej czasu to proponuję zasypać owoce cukrem, odczekać aż puszczą sok, w kilku łyżkach soku rozprowadzić skrobię ziemniaczaną, resztę soku z owocami przez kilka minut pogotować i pod koniec gotowania zagęścić. Druga, szybsza wersja, to zagotowanie owoców w odrobinie wody i zagęszczenie skrobią, ma ona ten plus, że pozwala przygotować kisiel z minimalnym dodatkiem cukru - ja z zasady cukru nie unikam, ale dosładzanie słodkich owoców to jednak czasem nadmiar szczęścia. Tak czy inaczej, domowy kisiel to jest to :-)

kisiel1

Kisiel jagodowy

1 szkl. jagód
2 szkl. wody
3-4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Owoce z cukrem zagotować w 1,5 szkl. wody. Skrobię rozprowadzić w pozostałej 0,5 szkl. zimnej wody, dodać do gotujących się owoców, mieszając ponownie zagotować. Schłodzić lub podawać na ciepło.
------------------------------
ENGLISH, PLEASE!

Blueberry "Kisiel" Dessert

1 cup blueberries
2 cups water
3-4 tsp sugar
1 tsp potato starch (you can use corn starch of course)

Put the blueberries and sugar in the pot, add 1,5 cup of water and bring to boil. Dissolve the potato starch in the rest of cold water and stir into the boiling berries. Bring to a boil once again, serve hot or cold.

4 komentarze:

margot pisze...

Jak ja lubię kisiel z prawdziwych owoców :D Latem mogę się żywić kisielem i pierogami :D
apetyczne zdjęci Monika porobiłaś bardzo

kuchnianaszapolska pisze...

Alciu, dzięki :))) Ja może samym kisielem i pierogami to jednak nie, ale lubię bardzo i jedno, i drugie :-))) A już z jagodami to w ogóle :D

Z lasu, z łąki, z jeziora | kuchnianaszapolska pisze...

[…] Kisiel jagodowy […]

buruuberii pisze...

Monika, o a ja do kiszelu z borowkami przymierzam sie kilka lat... ehh. A to przeciez takie nasze, kisiele! I te borowki na trawie, te oczywiscie mialam tego lata :-)

Copyright © 2014 Kuchnia nasza polska , Blogger