Wiśnie kandyzowane

wisnie4

Obok wszelkiego rodzaju syropów i galaretek na zimno, kandyzowane owoce to chyba moje ulubione przetwory. Oczywiście smażę też konfitury w syropie, dżemy, powidła i bardzo je lubię, ale takie cukrowe wisienki to rarytas nad rarytasy. Zwykle zresztą robię je z konkretnym przeznaczeniem: część ląduje w brownies (tak, wiem, Kuchnia nasza polska.. ;-)), część w drożdżowych rogalikach (choć tu świetnie sprawdzają się też wiśniowe powidła), a część czeka do Wielkanocy i trafia do paschy, chodzi mi jeszcze po głowie baba z kandyzowanymi wiśniami, może za jakiś czas :-)

Przepisy na różnego rodzaju kandyzowane owoce znajdziemy w niemal każdej przedwojennej książce kucharskiej. Czy to pod nazwą suchych konfitur, owoców cukrowanych, lakierowanych, u Ćwierczakiewiczowej, Monatowej, u Kucharki Litewskiej przepisów nie brakuje. Metod przygotowania jest kilka, ja bardzo lubię metodę kilkukrotnego przelewania zimnych owoców coraz gęstszym, gorącym syropem, którą przechwyciłam od Basi, a która u Marii Monatowej widnieje jako przepis na śliwki lakierowane. Kandyzowane w ten sposób owoce pięknie zachowują kształt, są trwałe, błyszczące, przy czym nie stają się kamienne, jak często dzieje się przy jednorazowym długim gotowaniu w syropie. Przygotować tak można oczywiście niemal wszystkie owoce, wiśnie są rewelacyjne! :-)

Wiśnie kandyzowane

1 kg wiśni*
1/2 kg cukru

Wiśnie delikatnie wydrylować, zasypać cukrem, odstawić na noc aż puszczą sok (przy upałach lepiej wstawić do lodówki, żeby nie sfermentowały). Rano całość zagotować, odstawić do przestygnięcia. Gdy wiśnie są już zupełnie zimne, odlać syrop, postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i odparowywać przez kilka minut. Wrzącym zalać zimne wiśnie, schłodzić. Czynność (odparowywanie syropu-przelewanie zimnych wiśni-chłodzenie) powtarzać kilkukrotnie do momentu aż wiśnie będą szkliste. Gotowe owoce osączyć dokładnie na sicie, układać w słoikach, można zapasteryzować.

*Do kandyzowania, jak zresztą do każdych konfitur, wybieramy owoce jak najpiękniejsze, bez uszkodzeń, plamek, świeżo zerwane.

----------------------------------------

ENGLISH, PLEASE!

Comming soon :-)

3 komentarze:

Kamila pisze...

Uwielbiam :)

kuchnianaszapolska pisze...

Ja też :-)

Pascha | kuchnianaszapolska pisze...

[…] szkl. cukru pudru 1 laska wanilii ulubione bakalie, np. smażone skórki cytrynowe i pomarańczowe, kandyzowane wiśnie, rodzynki, […]

Copyright © 2014 Kuchnia nasza polska , Blogger