Sałatka z młodych jarzyn, czyli ciekawy pomysł na szparagi

20:19


Zastosowanie szparagów w kuchni zarówno codziennej, jak i wykwintnej jest rozległe, jednak jarzyna ta zatraca szybko cechy atrakcyjne jeżeli nie stoimy na wysokości zadania i nie umiemy odchylić się od szablonu "Szparagów z wody z masłem rumianem". Podawane zawsze i niezmiennie pod jedną tylko postacią szybko zatracają cechy atrakcyjne, a nawet przejadają się z powodu swego bądź co bądź dosyć mdłego smaku.
Kobieta w świecie i w domu, nr 10/1934

Pod tym tekstem w Kobiecie w świecie i w domu z maja 1934 roku pojawia się oczywiście przepis na.. szparagi z wody z masłem :-) Ten klasyczny przepis znajdziecie również na blogu jako szparagi w sosie polskim, dziś jednak namawiam Was na coś nieco innego.

Bardzo atrakcyjna wydała mi się bowiem sałatka z młodych jarzyn, na którą przepis znalazłam w majowym numerze Kobiety w świecie i w domu z 1935 r. Autorka (Elżbieta Kiewnarska, podpisująca się pseudonimem Pani Elżbieta) proponuje podawać w ten sposób np. marchewki, kalarepkę, szparagi, zielony groszek, młodą cebulę i ziemniaki, moją wersję (bardzo podobną) podaję poniżej. Wg przepisu sałatkę serwuje się na zimno, ja podałam ją z ciepłymi warzywami i jajkiem, obie wersje są doskonałe. W tym samym numerze znajdujemy również przepis na podobną sałatkę właśnie na ciepło, jarzyny jednak poleca się w nim dusić na maśle i garnirować całość półksiężycami z kruchego, wytrawnego ciasta, ten pomysł wydaje mi się też bardzo dobry :-)


Sałatka z młodych jarzyn (ze szparagami)


pęczek zielonych szparagów
pęczek młodej marchewki
kilka młodych ziemniaków (lub 2-3 ziemniaki sałatkowe)
kilka liści sałaty
koperek
szczypiorek z dymką
jajka (po 1 szt. na osobę)
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny (można dać mniej, z 1/2 cytryny wystarczy)
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz

Marchewkę i szparagi krótko obgotować w lekko osolonej wodzie (główki szparagów wystarczy chwilkę pogotować na parze lub jedynie zblanszować. Oddzielnie ugotować ziemniaki. Szczypiorek i koper posiekać, dymkę pokroić w plasterki. Z oliwy, cytryny, cukru, soli i części drobno posiekanej zieleniny przygotować sos (ja wlewam/wrzucam wszystko do małego słoika i chwilę energicznie potrząsam). Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na ćwiartki. Na talerzach układać porwaną sałatę, ziemniaki (sałatkowe pokroić w plastry) i resztę jarzyn, doprawić sosem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypać resztą drobno posiekanego szczypiorku i koperku. 

You Might Also Like

3 komentarze

Wyszukiwarki przepisów

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
zBLOGowani.pl

Przeczytaj

Przepisy, które podaję to przepisy kuchni tradycyjnej, nie są mojego autorstwa. Śmiało korzystaj, gotuj, podawaj dalej, nie musisz wspominać, że znalazłeś je u mnie, choć będzie mi miło, jeśli to zrobisz.
Wszystkie zdjęcia i teksty natomiast są moje i jeśli chcesz je wykorzystać, po prostu zapytaj :-)
monika@kuchnianaszapolska.pl

Źródełko