Ciasto z rabarbarem i bezą

wtorek, 2 czerwca 2020

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą


Poszukując ciekawych starych przepisów na rabarbar można śledzić jak zmieniają się mody kulinarne. I oczywiście nie jest to żaden wynalazek naszych czasów! W międzywojennych czasopismach, które są często o wiele ciekawsze niż książki, bo, podobnie jak teraz, koncentrują się raczej na daniach prostych, codziennych i pomysłach na sprytne prowadzenie gospodarstwa, pięknie widać jak rabarbar z importowanej nowinki, staje się bardzo modną jarzyną, którą przyrządza się na wszelkie możliwe sposoby (zarówno wytrawne, nawet w surówkach!, jak i słodkie), jak po doniesieniach o jego szkodliwości moda na rabarbar zaczyna słabnąć by wreszcie w połowie lat 30-tych zaczęto namawiać do  używania go do woli, ale rozsądnie, raczej jako przyprawę, dodatek do ciasta czy kompotu niż podstawowy składnik potrawy.

Trudno powstrzymać się przed zjedzeniem pierwszej wiosennej łodygi rabarbaru na surowo, tylko z cukrem, ale przez cały rabarbarowy sezon wrzucamy go już raczej do różnych ciast, gdzie stanowi pyszny kwaśny dodatek do słodkiego kruchego czy drożdżowego. Dziś namawiam Was na upieczenie naprawdę szałowego placka z dodatkiem ulubionych konfitur i przesłodkiej bezy. Takie ciasta uwielbiam z jagodami i malinami (a pieczone na kajakach "na całą blachę" to coś najpyszniejszego), ale wiosenna wersja z kwaśnym rabarbarem jest równie wspaniała, zwłaszcza z dodatkiem róży! :)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą


Kruche ciasto:

250 g mąki
150 g masła
50 g cukru
1 jajko

Rabarbar:

rabarbar (ok. 500 g)
2-3 łyżki cukru
2-3 łyżki ulubionej konfitury (polecam różę, maliny lub truskawki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:

4 białka
200 g cukru

Mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z masłem, dodać jajko, zagnieść szybko ciasto, schłodzić.
Rabarbar posiekać dość drobno, wymieszać z cukrem i konfiturą, przed samym pieczeniem dodać mąkę ziemniaczaną (można pominąć, ale wtedy ciasto bardziej nasiąknie sokiem). Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę, podziurkować widelcem i podpiec na jasno-złoto (ok. 20 min. w 180'C). W międzyczasie ubić sztywną, błyszczącą pianę z białek i cukru (cukier dodawać stopniowo).
Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, na wierzch bezę, piec ok. 20 minut w 170'C, potem obniżyć temperaturę do 60'C i dopiekać przez ok. 15-20 min.

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania!