Pyszny sernik z serków wiejskich. Emigranci docenią!

piątek, 25 września 2020




Jakich polskich smakołyków najbardziej brakuje emigrantom? Mi osobiście - dobrych warzyw i owoców, ale to raczej specyfika kraju, w którym mieszkam, Czesi po prostu nie przyjaźnią się z zieleniną ;) Wielu spośród moich znajomych mieszkających poza granicami kraju na pierwszym miejscu wymienia jednak.. twaróg! Moi drodzy, mam dla Was super wiadomość! Jeśli chcecie upiec pyszny sernik, a od doskonałego twarogu dzielą Was setki czy tysiące kilometrów, upieczcie ten! Cottage cheese dostępny jest chyba w każdym kraju Europy i Ameryki, a na sernik nadaje się znakomicie!

Sernik ten wypatrzyłam w książce Fresh from Poland i upiekłam go w sumie z ciekawości. I przyznam szczerze, że efekt mnie niesamowicie zaskoczył! Spodziewałam się po prostu smacznego ciasta, ale ten sernik może z powodzeniem trafić nawet do pierwszej piątki moich ulubionych serników! :)  Tak! To sernik pełną gębą, żaden tam ersatz! Jest bardzo delikatny, ale przy tym konkretny i ma tą fajną, lekko grudkowatą konsystencję, którą tak lubię w sernikach z prawdziwego twarogu. Możecie przygotować go na klasycznym maślanym kruchym spodzie, możecie też oczywiście zrobić spód z herbatników. Ale warto jednak spodu nie pomijać, będzie się łatwiej kroić. I koniecznie zróbcie do niego owocową polewę. Autor przepisu poleca żurawiny, ja miałam resztkę brusznic i garść malin, ugotowałam z nich lekki kisiel i taki sos sprawdził się naprawdę świenie! 

Sernik z serków wiejskich z sosem owocowym


Ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
80 g masła

Masa:
400 g serka wiejskiego
50 ml śmietanki kremówki
80 g masła
100 g cukru
3 duże jajka
1 płaska łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej/kukurydzianej
skórka otarta z 1 cytryny lub 1-2 łyżki amaretto

Wierzch:
brusznice
maliny
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść szybko ciasto, wyłożyć nim dno tortownicy, schłodzić. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, podpiec przez ok. 15 min. w 190'C.

Serki wiejskie wraz z masłem i kremówką wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miski i ucierać (można mikserem) dodając stopniowo cukier i żółtka (po jednym) oraz cytrynę lub amaretto. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać (łyżką). Masę przełożyć do tortownicy z podpieczonym spodem, wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160'C i piec ok. 45 min. do momentu aż masa się zetnie.

Brusznice i maliny zasypać cukrem, gdy puszczą sok zagotować, dodać skrobię, pogotować jeszcze chwilę mieszając. 

Wystudzone ciasto polać sosem i wstawić na noc do lodówki.

Publikowanie komentarza

Zapraszam do komentowania!