Młoda kapusta

20:44

kapusta

Wiosenny pewniak. I choć już lato, to młoda kapustka z koperkiem i młodą marchewką* smakuje tak samo dobrze jak w połowie maja, kiedy dopiero co pojawia się na straganach. W maju młoda kapusta jest rarytasem, wyczekanym przez ponad półroczną zimę łakociem, teraz jest po prostu jednym z pysznych letnich obiadów. To już przecież ten czas kiedy będąc na rynku człowiek zastanawia się nie nad tym, co zrobić znowu z tych samych składników żeby nie paść z nudów, a nad tym co tu wybrać, na co się zdecydować i chyba najczęściej - gdzie to wszystko zmieścić :-) Osobiście lubię mieć takie dylematy :-)

A w ogóle mam do młodej kapusty z koperkiem ogromny sentyment, bo jest to pierwsze potrawa, którą ugotowałam  i z której byłam naprawdę zadowolona, smakowała dokładnie tak jak trzeba (nie będę może dodawać, że wcale nie było to w 3 klasie podstawówki, a na.. 3 roku studiów** :D).

Młoda kapusta

1 główka młodej kapusty
1 pęczek młodej marchwi
1 pęczek koperku
1-2 łyżki masła***
1-2 szkl. wody
sól
przyprawy: czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Kapustę poszatkować, marchewkę pokroić w plasterki, koper drobno posiekać. Kapustę i marchew wrzucić do garnka dodać przyprawy, wodę (na początek szklanka, dodajemy jeśli wyparuje zanim zmięknie kapusta), masło, dusić pod przykryciem ok. 15-20 min. Pod koniec duszenia dodać koperek.

* tak tak, kapustka z koperkiem i marchewką, nie cierpię zdrobnieć ale to po prostu jest kapustka ;-)

** tzn. wcześniej coś tam robiłam, np. gotowałam kaszę i parówki, robiłam sałatki z ryżu albo z żółtym serem, jak dobrze pamiętam, ugotowałam nawet zupę z porów, ale nie zmienia to faktu, że jako dziecko "szkolne" niespecjalnie mnie do garów ciągnęło.. ;-)

*** zamiast wody i masła można oczywiście użyć lekkiego wywaru warzywnego.

----------------------------------------------------

ENGLISH, PLEASE!

Young Cabbage

1 young white cabbage, chopped
1 bunch of fresh dill, finely chopped
1 bunch of young carrots
1-2 tbsp butter
1-2 cups water
salt
spices: black pepper, bay leaves, allspice

Put the cabbage, carrots and spices to the pot, add water and butter (instead of water and butter you can use the vegetable broth of course). Cover and cook until the cabbage is soft. Serve with some dill.

You Might Also Like

4 komentarze

Wyszukiwarki przepisów

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
zBLOGowani.pl

Przeczytaj

Przepisy, które podaję to przepisy kuchni tradycyjnej, nie są mojego autorstwa. Śmiało korzystaj, gotuj, podawaj dalej, nie musisz wspominać, że znalazłeś je u mnie, choć będzie mi miło, jeśli to zrobisz.
Wszystkie zdjęcia i teksty natomiast są moje i jeśli chcesz je wykorzystać, po prostu zapytaj :-)
monika@kuchnianaszapolska.pl

Źródełko