Młoda kapusta

niedziela, 29 czerwca 2014

kapusta

Wiosenny pewniak. I choć już lato, to młoda kapustka z koperkiem i młodą marchewką* smakuje tak samo dobrze jak w połowie maja, kiedy dopiero co pojawia się na straganach. W maju młoda kapusta jest rarytasem, wyczekanym przez ponad półroczną zimę łakociem, teraz jest po prostu jednym z pysznych letnich obiadów. To już przecież ten czas kiedy będąc na rynku człowiek zastanawia się nie nad tym, co zrobić znowu z tych samych składników żeby nie paść z nudów, a nad tym co tu wybrać, na co się zdecydować i chyba najczęściej - gdzie to wszystko zmieścić :-) Osobiście lubię mieć takie dylematy :-)

A w ogóle mam do młodej kapusty z koperkiem ogromny sentyment, bo jest to pierwsze potrawa, którą ugotowałam  i z której byłam naprawdę zadowolona, smakowała dokładnie tak jak trzeba (nie będę może dodawać, że wcale nie było to w 3 klasie podstawówki, a na.. 3 roku studiów** :D).

Młoda kapusta

1 główka młodej kapusty
1 pęczek młodej marchwi
1 pęczek koperku
1-2 łyżki masła***
1-2 szkl. wody
sól
przyprawy: czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Kapustę poszatkować, marchewkę pokroić w plasterki, koper drobno posiekać. Kapustę i marchew wrzucić do garnka dodać przyprawy, wodę (na początek szklanka, dodajemy jeśli wyparuje zanim zmięknie kapusta), masło, dusić pod przykryciem ok. 15-20 min. Pod koniec duszenia dodać koperek.

* tak tak, kapustka z koperkiem i marchewką, nie cierpię zdrobnieć ale to po prostu jest kapustka ;-)

** tzn. wcześniej coś tam robiłam, np. gotowałam kaszę i parówki, robiłam sałatki z ryżu albo z żółtym serem, jak dobrze pamiętam, ugotowałam nawet zupę z porów, ale nie zmienia to faktu, że jako dziecko "szkolne" niespecjalnie mnie do garów ciągnęło.. ;-)

*** zamiast wody i masła można oczywiście użyć lekkiego wywaru warzywnego.

----------------------------------------------------

ENGLISH, PLEASE!

Young Cabbage

1 young white cabbage, chopped
1 bunch of fresh dill, finely chopped
1 bunch of young carrots
1-2 tbsp butter
1-2 cups water
salt
spices: black pepper, bay leaves, allspice

Put the cabbage, carrots and spices to the pot, add water and butter (instead of water and butter you can use the vegetable broth of course). Cover and cook until the cabbage is soft. Serve with some dill.

4 komentarze

  1. Mniam, uwielbiam! Boskie ! Zrobię ,bo mi smaku narobiłas. :)
    Ściskam ciepło Moniś :)
    Ps. Rozbroiłaś mnie z tym wyznaniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madzia, szczera prawda :D Ale kapustę do tej pory lubię robić, choć nie wiem jak to się dzieje, ale jak kroję koper to znajduję go potem w połowie kuchni co najmniej :D Ściskam i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam taką kapustkę i uwielbiam mieć takie dylematy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania!