Kulinarne lato na Warmii i Mazurach

festiwal_blog

Dziś trochę nietypowo i bez przepisu, za to z mnóstwem innych atrakcji - przygotowałam dla Was mini przewodnik po imprezach kulinarnych promujących kuchnię regionalną Warmii i Mazur. Jeśli wybieracie się odpoczywać nad jeziorami, namawiam Was gorąco do odwiedzin, próbowania, smakowania, mam nadzieję, że znajdziecie tu coś, co przypadnie Wam do gustu :-)

Jeśli zaś w Waszych regionach zapowiadają się jakieś ciekawe wydarzenia regionalne, dajcie koniecznie znać w komentarzu, takie informacje są na wagę złota!

No to zaczynamy:

11 lipca, Pasym - Festiwal Browarnictwa:  będzie okazja do spróbowania regionalnych i rzemieślniczych piw, podpiwka, do podglądania piwowarów przy pracy, przy okazji warto pospacerować po naprawdę malowniczym, spokojnym,  miasteczku (tp m.in. w Pasymiu kręcono Różę), pomoczyć nogi w Kalwie, wieczorem tego samego dnia można też załapać się na koncert organowy w ramach  corocznego cyklu Pasymskich Koncertów Muzyki Organowej i Kameralnej. Druga odsłona Festiwalu prawdopodobnie odbędzie się jakiś czas później w Biskupcu.

11 lipca, Iława - Regionalne Święto Ryby: jeśli dobrze zaplanujecie sobie dzień, w najbliższą sobotę możecie zjeść pyszną rybę w Iławie i popić ją rzemieślniczym piwem w Pasymiu :) W ramach Regionalnego Święta Ryby w Iławie odbędzie się kiermasz produktów regionalnych a także konkursy: Na najlepszą potrawę z ryb oraz Warmińsko-mazurski kociołek rybny (konkurs dla amatorów na najlepszą zupę rybną). Przewidziano oczywiście degustacje. Będąc w Iławie nie można też odmówić sobie chwili odpoczynku nad Jeziorakiem - najdłuższym (28 km) jeziorem w Polsce!

25 lipca, Biskupiec - Festiwal Browarnictwa: druga edycja Festiwalu, tym razem w warmińskim Biskupcu. Impreza nawiązuje do organizowanego w latach 2012-2014 Warmińskiego Festiwalu Browarnictwa, ma jednak nieco inny charakter - w tym roku promowane jest głównie wznowienie działalności biskupieckiego browaru (więcej o tym możecie przeczytać u Browarnika Tomka). Podczas festiwalu będzie można spróbować piwa zarówno komercyjnego jak i warzonego domowymi metodami a także rozmaitych lokalnych specjałów takich jak warmińskie fafernuchy czy nowolatki. Poza tym oczywiście okazja do zwiedzenia ślicznego Biskupca!

1 sierpnia, Szczytno - Święto Mazurskiego Kartoflaka: Kartoflak (czyli baba ziemniaczana) to jeden z filarów promocji Szczytna na turystycznej mapie Polski, i słusznie, bo danie to pyszne i zdecydowanie warte skosztowania! 1 sierpnia będzie okazja do degustacji kartoflaka przygotowanego przez uczestników konkursu Na najlepszego kartoflaka oraz innych produktów regionalnych (na pewno będzie też hit sąsiadujących z Mazurami Kurpiów czyli piwo jałowcowe). Poza tym można pospacerować nad jeziorami, obejrzeć kolekcję unikatowych kafli mazurskich (takich z pieców kaflowych, ale wyjątkowo ciekawie zdobionych - to prawdziwe ceramiczne komiksy :)). W Szczytnie i okolicach urzęduje też na co dzień autorka bloga Kuchnia nasza polska więc no.. dajcie znać jak będziecie :-)

2 sierpnia, Gołdap - Festiwal Pogranicza Kartaczewo: czyli święto kartacza. Festiwal ma wieloletnią tradycję i jest okazją do spróbowania wyśmienitych kartaczy. Poza tym oczywiście konkurs (Mistrz kartaczy - kartacze domowe), kiermasz produktów naturalnych i okazja do zwiedzania graniczącej z Obwodem Kaliningradzkim pięknej Gołdapi. Zdecydowanie warto wybrać się na kawę do obrotowej kawiarni na szczycie Pięknej Góry!

15 sierpnia, Olsztynek - Regionalne Święto Ziół: jak co roku 15 sierpnia Skansen w Olsztynku organizuje święto ziół - świetną imprezę w czasie której można zapoznać się z tradycyjnymi sposobami wykorzystania ziół w kuchni oraz medycynie ludowej. Kilka lat trafiłam tam również na fenomenalne stoisko (pani Katarzyny Schmidt-Przewoźnej z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu) z roślinami barwierskimi, mam nadzieję, na podobne ciekawostki i w tym roku. Naturalnie będąc w Skansenie trzeba koniecznie pozwiedzać przynajmniej część chat, Olsztynek ma naprawdę wspaniałe zbiory, szczególnie fajne zaś są odtworzone ogródki wiejskie z tradycyjnymi roślinami i zwierzętami, to jeden z moich ulubionych skansenów :-)

15 sierpnia, Biesowo - Warmińska Uczta Pierogowa: Impreza z tradycją, w tym roku to już IX jej odsłona. W uroczej wiosce (z nieźle zachowaną zabytkową zabudową) położonej w pobliżu jeziora Dadaj, będzie można spróbować przeogromnej ilości pierogów z rozmaitymi farszami - warto!

I to na razie tyle, postaram się oczywiście w miarę przybywania informacji o ciekawych imprezach w regionie uzupełniać ten kalendarz, czekam też na Wasze podpowiedzi, gdzie warto się wybrać latem by spróbować regionalnych smakołyków!

PS. Na zdjęciu kadr z Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, który odbył się 30 maja w Olsztynie, a konkretnie stoisko Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej. To nie reklama (choć akurat tę wędzarnię mogłabym reklamować z czystym sumieniem), ale wyroby z Kaborna, jeśli tylko będziecie mieć okazję do spróbowania, polecam z ręką na sercu, zwłaszcza rewelacyjne wędzone sielawy i ryby w marynatach octowych. Takie rybki często robimy sami (chcecie przepis? :-)), ale nie mam też żadnych oporów by kupować gotowe z Kaborna, nie ustępują wiele domowym!

Brak komentarzy:

Copyright © 2014 Kuchnia nasza polska , Blogger