Domowy majonez. Wielkanocny niezbędnik.

21:19



Do sałatki jarzynowej, do wielkanocnych sosów i rzecz jasna do faszerowanych jajek. Na Wielkanoc majonez musi być!

Mówiąc majonez mamy zazwyczaj na myśli sos z żółtek i oleju, z dodatkiem musztardy i czegoś kwaśnego. A wiecie, że kiedyś pod tą nazwą kryły się niezwykle pracochłonne i wyszukane potrawy? Wystarczy zerknąć choćby do Ćwierczakiewiczowej, która jak sama pisze, podaje i tak dość unowocześnione przepisy na majonezy. U Ćwierczakiewiczowej są to przeważnie potrawy z ryb (ze szczupaka, sandacza lub śledzia): rybę (w całości lub wyfiletowaną, ale z głową - dla ozdoby) należy ugotować, z wywaru przygotować galaretę. Następnie przygotowuje się ów sos majonezowy (w ilości 2 funtów, czyli ok. 1 kilograma), którym przykrywa się dokładnie ułożoną na półmisku (grzbietem do góry!) rybę, dekoruje się marynowanymi rydzami, korniszonkami, kaparami, krajaną karbowanym nożem rybną galaretą, a po bokach układa się tzw. macedoine czyli, z grubsza rzecz biorąc, dzisiejszą sałatkę jarzynową i świeżą sałatę. Na bogato, prawda? 

Na takie ekstrawagancje Was nie namawiam, ale domowy majonez (sos majonezowy) ukręćcie sobie koniecznie! To prościzna, a smak jest nieporównywalny z tym ze sklepu, zrobicie raz i nie będziecie chcieli już innego :-)

Domowy majonez:


1 żółtko (z jak najlepszego jajka, najlepiej wiejskiego)
1/2 łyżeczki musztardy (dowolnej, ulubionej)
szczypta soli
150-200 ml oleju (o neutralnym smaku, choć stare książki kucharskie polecają oliwę)
1 łyżka soku z cytryny (lub octu)
świeżo mielony czarny pieprz

Żółtko ukręcić z solą i musztardą (można mikserem). Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać olej: najpierw po kropli (po dodaniu każdej kropli kręcić aż upewnimy się, że składniki dokładnie się połączyły), później, gdy sos wyraźnie zacznie gęstnieć, można lać olej śmielej (tzn. cienkim strumyczkiem). Ubijać do uzyskania odpowiedniej gęstości (ilość oleju zależy od naszych upodobań, mniej oleju = gęstszy majonez), pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, doprawić pieprzem.

You Might Also Like

2 komentarze

Wyszukiwarki przepisów

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
zBLOGowani.pl

Przeczytaj

Przepisy, które podaję to przepisy kuchni tradycyjnej, nie są mojego autorstwa. Śmiało korzystaj, gotuj, podawaj dalej, nie musisz wspominać, że znalazłeś je u mnie, choć będzie mi miło, jeśli to zrobisz.
Wszystkie zdjęcia i teksty natomiast są moje i jeśli chcesz je wykorzystać, po prostu zapytaj :-)
monika@kuchnianaszapolska.pl

Źródełko