Mazurek rodzynkowy Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Na Święta.


Dziś krótko i na temat :-)
Mam nadzieję, że powoli szukacie już przepisów na mazurki? Na blogu znajdziecie przepisy z poprzednich lat na wyśmienity mazurek daktylowo-kawowy z orzechami (bezowy) i najlepszy pod słońcem mazurek z koglem-moglem, tegoroczną porcję wielkanocnych ciast zaczynam przepisem na mazurek rodzynkowy wyszperany w |Jedynych niezbędnych przepisach... niezastąpionej Ćwierczakiewiczowej. 

Przepis jest bardzo prosty, mazurek przygotowuje się (dosłownie!) w 10 minut + pieczenie a gotowy wypiek jest bardzo, baaardzo smaczny. Uprzedzam jednak, że jest to mazurek pełną gębą czyli maksymalnie słodki, jeśli wolicie mniej słodkie, zdecydowanie zmniejszcie ilość cukru. Mi te proporcje odpowiadają, aczkolwiek więcej niż jednego małego kawałka na raz nie jestem w stanie zjeść.. To tak jak z tureckimi słodyczami, a mazurek podobno właśnie z tureckich słodyczy się wywodzi. Także wszystko jest tak, jak powinno być :-)


Głównym składnikiem tego mazurka są rodzynki, dlatego warto, żeby były jak najlepszej jakości. Ćwierczakiewiczowa poleca użyć rodzynek tureckich i koryntek, ja stawiam na koryntki lub dobre sułtanki i złote rodzynki. Doskonałe będą także uzbeckie granatowe rodzynki, ale przyznam szczerze, że tych trochę szkoda mi mielić, wolę ich użyć do dekoracji. Jeśli macie rodzynki lekko wyschnięte można namoczyć je przez chwilę we wrzątku bądź przez dłuższą chwilę (tzn. ok. tygodnia) w rumie.

Jeżeli ktoś lubi/potrzebuje, ciasto to może być ciastem bezglutenowym. Masę rodzynkową piecze się na waflu bądź opłatku, z powodzeniem można jednak pominąć wafel i masę rozprowadzić po prostu na papierze do pieczenia, będzie równie smacznie.

To kto piecze? Jakie są Wasze ulubione mazurki? :-)

Mazurek rodzynkowy z przepisu Lucyny Ćwieczakiewiczowej


250 g ciemnych rodzynek (koryntek lub dobrych sułtanek)
250 g złotych rodzynek
250 g migdałów
1 szkl. cukru pudru
125 g mąki ziemniaczanej (może być dowolna mąka lub np. bułka tarta)
2 jajka
1 wafel lub opłatek

Migdały zmielić z cukrem pudrem. Rodzynki zmielić. Rodzynki, migdały z cukrem, mąkę i jajka wymieszać dokładnie, rozprowadzić na opłatku na grubość ok. 1-2 cm (polecam całość umieścić w formie), piec ok. 30 min. w 170'C. Po przestudzeniu polukrować lekkim lukrem i dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Copyright © 2014 Kuchnia nasza polska , Blogger