Borówki brusznice z gruszkami. Wspaniały dodatek do mięsa (i nie tylko!)


Złachmaniałych pajęczyn lśniły się wisiory..


Gdy dni robią się zauważalnie krótsze, wieczory chłodne, a rosa na pajęczynach coraz piękniej lśni w ostrym świetle późnosierpniowego poranka, gdy las zaczyna pachnieć zbutwiałymi liśćmi, a Ty otulasz się swetrem, bo powietrze rześkie, a słońce, wyglądające zza horyzontu coraz niżej i niżej, nie grzeje już tak mocno jak pełnią lata, to znak, że można ruszać na borówki.

Kurpie i Pomorze, borówki i bursztyny


Zafascynowały mnie historie o zbieraniu borówek na Kurpiach. O zbieraniu borówek i zbieraniu bursztynów. To niezwykłe, ale bursztyny na Kurpiach są niemal tak samo powszechne jak na Pomorzu. Można znaleźć je w strumieniach, na polach w czasie orki, przy kopaniu studni, zdarza się nawet, że obfite deszcze wymywają spod warstwy ziemi bryłki złotej żywicy. Można znaleźć je w lesie.. przy zbieraniu borówek. Borówki brusznice to obok bursztynu (i miodu, i jałowca) jeden ze skarbów tamtych okolic. Robi się z nich soki, galaretki, robi się również dość wytrawną konfiturę. Bardzo podobną przygotowuję się też na Pomorzu. 


Borówki z gruszkami


Z brusznicami przyniesiesz do domu zapach jesiennego lasu, zapach mchu i butwiejących liści..

Tradycyjną konfiturę, czy raczej marmoladę z borówek brusznic i gruszek przygotowuje się smażąc owoce dość długo, aż do uzyskania jednolitej masy. Mi bardziej przypadł do gustu przepis na konfiturę, w której owoce pozostają niemal w całości. Przepis z czasów świetności Galerii potraw (pamiętacie?), podaję za Magdą Chevriaux, której teksty możecie dziś czytać m. in. w Culture.pl czy w krakowskiej Wyborczej. Moje trzy grosze to kilka zmian w proporcjach.

Zróbcie koniecznie, są naprawdę pyszne i podczas gotowania pięknie pachną jesiennym lasem :)

Borówki brusznice z gruszkami


300 g borówek (brusznic)
100 g cukru
1/3 szkl. wody
3 twarde gruszki

Borówki umyć, gruszki obrać i pokroić w ósemki. Z wody i cukru ugotować syrop, dodać gruszki i gotować na małym ogniu ok. 30 min. (aż staną się lekko szkliste). Dodać borówki - gotować aż staną się szkliste (nie mieszając - wystarczy lekko potrząsać garnkiem). Odszumować, przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować ok. 20 min.

* Kto zgadnie skąd cytat z początku notki? :)


Brak komentarzy:

Copyright © 2014 Kuchnia nasza polska , Blogger