Knedle ze śliwkami. Słodkie na obiad?

Deser na obiad?


Naleśniki z twarogiem, pierogi na słodko czy knedle z owocami - słodkie, mączne potrawy do rangi dań obiadowych awansowały w latach powojennych. Wcześniej rzecz jasna były również lubiane, podawano je jednak zdecydowanie częściej na deser. Słodkie leguminy, bo tak przed wojną nazywano wszelkie słodkie kluchy, placki i zapiekanki, w mocno uproszczonych wersjach (przed wojną były to dania hojnie doprawiane bakaliami, skórkami owocowymi czy słodką śmietanką), doskonale odnalazły się jako dania główne w kryzysowej kuchni PRL i mają się dobrze po dziś dzień. 

Knedle - słodki import CK Monarchii


Knedle - kulinarne wspomnienie czasów kiedy Polska była prawdziwym, nomen omen, tyglem, w którym mieszały się zwyczaje kulinarne różnych nacji i kultur - przywędrowały do nas z Czech lub z  Niemiec, a najpewniej po prostu z Austro-Węgier. Nadziewane świeżymi owocami kluchy z ciasta ziemniaczanego lub twarogowego oswoiliśmy swojską okrasą z bułki tartej i masła, wzbogaconą niekiedy o cukier bądź cynamon. Te jesienne, śliwkowe przygotowujemy najczęściej z ciasta ziemniaczanego i podajemy z dodatkiem śmietany. Słodkiej, kwaśnej, jak kto woli. Ja lubię z kwaśną. Ważne, żeby śliwki były dojrzałe, a ciasto delikatne. Uzyskamy takie dodając do ziemniaków możliwie jak najmniej mąki. A jeśli ktoś ma ochotę na małą odmianę, może knedle ze śliwkami podać tak, jak lubią nasi południowi sąsiedzi (Czesi :)): z makiem lub tartym piernikiem. Co wybieracie? :)

Knedle ze śliwkami


500 g ziemniaków
150 g + trochę mąki
1 jajko
12 - 15 śliwek (najlepiej węgierek)
12 - 15 płaskich łyżeczek cukru

kwaśna śmietana
cynamon

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, dokładnie ugnieść lub przepuścić przez praskę, wystudzić. Ziemniaki wymieszać z mąką i jajkiem, zagnieść gładkie ciasto. Im mniej mąki, tym ciasto będzie delikatniejsze, proponuję zacząć od dodania 150 g i ewentualnie w czasie zagniatania po odrobinie dosypywać. Śliwki wydrylować. Ciasto podzielić na 12 - 15 części (w zależności od tego jak duże mamy śliwki), formować kulki, każdą rozpłaszczać na dłoni na cienki placuszek, na środku ułożyć śliwkę, do śliwki wsypać po płaskiej łyżeczce cukru, sklejać knedle. Ulepione knedle wrzucić na wrzątek, gotować ok. 5 min. od momentu, gdy woda ponownie zacznie wrzeć. Podawać z kwaśną śmietaną i cynamonem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2014 Kuchnia nasza polska , Blogger