Mazurek migdałowy M. Disslowej. Inspiracje z migdałowego sadu.

21:19


Wczoraj było do poczytania, więc dziś dla odmiany krótko i na temat. Kilka dni temu spacerując po Pradze trafiłam do migdałowego sadu. Drzewa w pełni rozkwitu, olśniewające  białe i różowe kwiaty i unoszący się wszędzie przesłodki zapach miodu - no jak w bajce! Na biało kwitną podobno migdałowce rodzące słodkie migdały, a na różowo - gorzkie. Zapas jednych i drugich mam zawsze w kuchennej szafce, po powrocie upiekłam więc mazurek. Migdałowy :-)

Ten mazurek przypadnie do gustu tym z Was, którzy mają ochotę na coś bez lukrów i przesłodkich mas. Wykwintny w swojej prostocie, składa się z doskonałego, wilgotnego a zarazem kruchego migdałowego spodu, udekorowanego siekanymi migdałami i cukrem kryształem. Swój aromat mazurek zawdzięcza dodatkowi gorzkich migdałów, jeśli jednak ich nie macie, możecie zastąpić je ekstraktem migdałowym, kroplą amaretto lub kawałkiem utartego marcepanu.
Polecam serdecznie :-)

Mazurek migdałowy wg przepisu Marii Disslowej


120 g mąki
120 g masła
120 g migdałów
5-6 gorzkich migdałów
120 g cukru
4 żółtka
1 jajko
+
migdały i cukier do dekoracji

Słodkie i gorzkie migdały zmielić ze skórkami (nie musi być na pył). Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać zmielone migdały, wymieszać, dodać mąkę, wymieszać. Masę rozprowadzić w formie, wygładziś, pomalować rozmąconym jajkiem. Posypać cukrem i posiekanymi  migdałami. Piec na jasno złoto w 180'C (20-25 min. - uważać, żeby nie przepiec).




You Might Also Like

2 komentarze

Wyszukiwarki przepisów

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
zBLOGowani.pl

Przeczytaj

Przepisy, które podaję to przepisy kuchni tradycyjnej, nie są mojego autorstwa. Śmiało korzystaj, gotuj, podawaj dalej, nie musisz wspominać, że znalazłeś je u mnie, choć będzie mi miło, jeśli to zrobisz.
Wszystkie zdjęcia i teksty natomiast są moje i jeśli chcesz je wykorzystać, po prostu zapytaj :-)
monika@kuchnianaszapolska.pl

Źródełko