Mazurek różany

20:09



Ulubionego przepisu na mazurek różany szukałam dobrych kilka lat. Uwielbiam różę, ale wszystkie mazurki różane wydawały mi aż zbyt różane, zbyt intensywne, no mazurek pachnący jak perfumy to jednak nie  jest to.. ;-) Najlepiej sprawdził się chyba zwyczajny kruchy spód, udekorowany konfiturą porzeczkową z dodatkiem róży, szukałam jednak jeszcze czegoś innego. Aż w tym roku trafiłam na przepis na Mazurek różany II Marii Disslowej. Ten mazurek jest doskonały! Wyraźnie różany, ale delikatny, subtelny, po prostu idealny :-)

Co ciekawe, różę dodaje się tu przed pieczeniem, czego się trochę obawiałam, bo z doświadczenia wiem, że wiele aromatów w czasie pieczenia lubi się ulotnić, tu jednak wyszło w sam raz. Mazurek po upieczeniu nadal przepięknie pachnie różą :-) W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się mielone migdały i jest to super opcja, piekłam jednak również z orzechami laskowymi i wyszło inaczej, ale równie pysznie. Disslowa radzi dekorować ten mazurek porzeczkami i to również jest świetny pomysł, róża + porzeczki są dla siebie stworzone :-)

Dodam jeszcze, że warto uważać, by ciasta nie przepiec. Nie musi się mocno rumienić, wystarczy piec do tzw. suchego patyczka. Gwarantuje to, że mazurek będzie przyjemnie wilgotny, w konsystencji to coś pomiędzy makaronikiem a ciastem ucieranym (bliżej makaronika).
To kto piecze? :-)


Mazurek różany z przepisu Marii Disslowej


3 jajka
250 ml cukru
2-3 łyżki róży
120 g migdałów lub innych orzechów
60 g bułki tartej

+lukier
+suszone czarne porzeczki lub porzeczki z konfitury

Jajka utrzeć z cukrem na puch, dodać konfiturę, dokładnie wymieszać. Migdały zmielić (Disslowa radzi bez skórek, mi skórki nie przeszkadzają). Masę jajeczno-różaną wymieszać dokładnie ze zmielonymi migdałami i bułką, całość rozprowadzić na papierze do pieczenia (najlepiej w formie), piec ok. 15-20 min. w 180'C (uważać, żeby nie przepiec). Po wystudzeniu zdjąć papier (można zwilżyć papier wodą), polukrować i udekorować porzeczkami. Pyszności!


You Might Also Like

5 komentarze

Wyszukiwarki przepisów

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
zBLOGowani.pl

Przeczytaj

Przepisy, które podaję to przepisy kuchni tradycyjnej, nie są mojego autorstwa. Śmiało korzystaj, gotuj, podawaj dalej, nie musisz wspominać, że znalazłeś je u mnie, choć będzie mi miło, jeśli to zrobisz.
Wszystkie zdjęcia i teksty natomiast są moje i jeśli chcesz je wykorzystać, po prostu zapytaj :-)
monika@kuchnianaszapolska.pl

Źródełko