Letnie obiady: fasolka szparagowa po polsku

20:09



Po polsku, czyli z rumianym masłem i bułką. Latem bardzo często przyrządzamy w ten sposób fasolkę (ja wolę żółtą) lub kalafiora. Do tego mizeria, młode ziemniaki z koperkiem, czasem sadzone jajko. I zsiadłe mleko. W dowolnych kombinacjach :) Obiad doskonały!

Fasolka szparagowa po polsku


kilka garści fasolki szparagowej
2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej

Fasolkę przebrać, umyć, usunąć włókna i ewentualnie pokroić, ugotować w osolonej wodzie (wrzucamy do wrzątku i gotujemy 15-20 min.). Na patelni zrumienić masło, dodać bułkę tartą, wymieszać. Dodać fasolkę, wymieszać, szybko przesmażyć. Zajadać z młodymi ziemniakami z koperkiem i mizerią. W tym roku to chyba mój ulubiony letni obiad :)

O moich ulubionych letnich obiadach pisałam też tu:
Młode ziemniaki ze zsiadłym mlekiem
Kasza gryczana ze skwarkami, koperkiem i zsiadłym mlekiem
A tu kilka pysznych chłodników :)


You Might Also Like

3 komentarze

Wyszukiwarki przepisów

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
zBLOGowani.pl

Przeczytaj

Przepisy, które podaję to przepisy kuchni tradycyjnej, nie są mojego autorstwa. Śmiało korzystaj, gotuj, podawaj dalej, nie musisz wspominać, że znalazłeś je u mnie, choć będzie mi miło, jeśli to zrobisz.
Wszystkie zdjęcia i teksty natomiast są moje i jeśli chcesz je wykorzystać, po prostu zapytaj :-)
monika@kuchnianaszapolska.pl

Źródełko