Zimtsterne. Cynamonowe gwiazdki

poniedziałek, 19 grudnia 2022

Zimtsterne

Zimtsterne, czyli cynamonowe gwiazdki, to kolejne popularne w krajach niemieckojęzycznych ciasteczka świąteczne, tym razem, jak sama nazwa wskazuje, pachnące przede wszystkim cynamonem. 

Ciasteczka można przygotować z samych migdałów lub łącząc zmielone migdały z mąką (obie wersje są równie dobre). Surowe ciasto jest dość lepkie, ale wystarczy je dobrze schłodzić i nie sprawia problemów w wałkowaniu. Moim zdaniem najtrudniejszym etapem jest lukrowanie, można sobie z tym jednak również łatwo poradzić, lukrując cały rozwałkowany placek i wycinając gwiazdki dopiero po polukrowaniu. Foremkę do wykrawania ciasteczek dobrze wtedy co jakiś czas zmoczyć zimną wodą. Pozostałe po wycinaniu polukrowane skrawki posypujemy odrobiną zmielonych migdałów i możemy ponownie je zagnieść, polukrować i powykrajać kolejną porcję. Albo upiec takie nieregularne kształty (bonus dla piekarczyka :)). 

Aby uzyskać charakterystyczną dla tych ciasteczek chrupiącą skorupkę, zostawiamy polukrowane ciasteczka na kilka-kilkanaście godzin na blacie i pieczemy dopiero wtedy, gdy ich wierzch jest zupełnie suchy. Aby lukier pozostał biały, ciasteczka pieczemy w niskiej temperaturze na najniższym poziomie piekarnika, najlepiej przykrywając je dodatkowo papierem. Oczywiście przyrumieniony lukier traci jedynie trochę walorów estetycznych, smak się nie zmienia :)

Przyznam szczerze, że to jedne z trudniejszych ciasteczek, które piekłam, ale są naprawdę pyszne i przy odrobinie wprawy (a tą jak wiadomo zdobywamy jak najczęściej praktykując ;)) wychodzą doskonale, bardzo polecam! :)


Zimtsterne (przepis za Ostpreussen. Rezepte, Geschichten und historische Fotos Marion Lindt)

250 g zmielonych migdałów
2 białka
150 g cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 białko
200 g cukru pudru


Migdały wymieszać z c150 g cukru i cynamonem, dodać lekko rozkłócone białka, zagnieść ciasto, dobrze schłodzić. Przygotować lukier: białko ubić z pozostałym cukrem pudrem (nie musi być zupełnie na sztywno). Schłodzone ciasto rozwałkować, polukrować, wycinać gwiazdki foremką zamaczaną co jakiś czas w zimnej wodzie. Odstawić na kilka-kilkanaście godzin, aby lukier całkkowicie wysechł. Piec 5-6 min. w 200'C (na najniższym poziomie piekarnika). Ciasteczka do pieczenia dobrze jest przykryć papierem.



Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania!