Mój ulubiony przepis na przekładane kruche ciasteczka z dziurką podawałam już tutaj, dziś podrzucam drugi, jeszcze bardziej klasyczny, bo z dodatkiem mielonych migdałów. Ja najczęściej wybieram te mocno cytrynowe, ale czasem lubię odmianę i wtedy wybieram właśnie takie migdałowe, czasem migdały zamieniam na orzechy, zależy, co akurat mam pod ręką.
Nazwa tych ciasteczek pochodzi od austriackiego ciasta zwanego Linzer Torte, czyli tortu linckiego. Linzerli są właściwie jego miniaturową wersją. Z ciekawostek - Linzer Torte jest podobno najstarszym ciastem, którego nazwa pochodzi od nazwy miejscowości (a miejscowością tą jest oczywiście austriacki Linz ;)).
Jak zrobić idealnie kruche ciasteczka?
Aby ciasteczka były naprawdę kruche, ciasto, z którego je pieczemy powinno być super zimne i niezbyt długo wyrabiane. Zagniatamy je tylko do momentu jako takiego połączenia składników, nie musi być nawet zupełnie gładkie. to załatwi wałkowanie. Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 mniejsze porcje, które szybko rozwałkowujemy i wykrawamy z nich ciasteczka. Ciasteczka następnie ponownie porządnie schładzamy.
Skrawków ciasta pozostałych po wykrawaniu ciasteczek nigdy nie doklejam do kolejnej porcji ciasta, nie zagniatam ponownie, wkładam je do lodówki i wyciągam aż powykrawam wszystkie ciasteczka. Układam je wtedy jedne na drugich i szybko wałkując łączę w jeden placek, z którego wykrawam dodatkową porcję ciasteczek. Tego, co pozostanie z tego drugiego wałkowania, już raczej ponownie nie zagniatam. Schładzam i piekę takie nieregularne kształty, które traktuję jako bonus dla piekareczki i wcinam zaraz po upieczeniu albo kruszę/mielę i dodaję do trufli lub bajaderek. Zbyt wiele razy zagniatane i wałkowane kruche ciasto robi się twarde.
Przepis, który dziś podaję, pochodzi z mojej ulubionej książki o kuchni austriackiej, czyli Tante Hertha's Viennese Kitchen.
Linzerli
140 g cukru pudru
140 g mąki
140 g mielonych miegdałów lub orzechów laskowych
140 g masła
3 żółtka
sok z 1 cytryny
szczypta mielonego cynamonu
+ kilka łyżek dżemu malinowego do przełożenia
+ cukier puder do oprószenia
Mąkę wymieszać z orzechami, cukrem i cynamonem, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka i sok cytrynowy, zagnieść w kulę. Schłodzić, podzielić na 2-3 porcje, rozwałkować, wycinać ciasteczka. W połowie ciasteczek wyciąć mniejszą dziurkę. Ciasteczka ponownie schłodzić. Piec ok. 8-9 min. w 180'C. Ciasteczka przekładać dżemem malinowym (można przetrzeć przez sitko, ale nie trzeba). Oprószyć cukrem pudrem.
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania!