Krokiety robimy zawijąjąc nadzienie w naleśniki, które następnie panierujemy i smażymy na złoto. Na co dzień lubię też takie trochę skromniejsze, bez panierki, ale jeżeli robicie je do wigilijnego barszczu, polecam oczywiście wersję tradycyjną :)
Krokiety z kapustą i grzybami
Nadzienie:
500 g kapusty kiszonej
2-3 garście suszonych grzybów
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Ciasto:
1 szkl. mleka
1/2 szkl. mąki
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka masła
Panierka:
mąka
jajko
bułka tarta
Kapustę ugotować. Grzyby namoczyć i również ugotować, odcedzić, zachowując wywar z gotowania grzybów. Wymieszać kapustę z grzybami, posiekać. Nadzienie wrzucić na patelnię, dodać chochelkę wywaru z grzybów, odparować, doprawić dobrze solą i pieprzem, przesmażyć przez kilka minut.
Mleko wymieszać z jajkami, solą i roztopionym masłem, wymieszać dokładnie z dodawaną stopniowo mąką, odstawić na ok. 30 min. Ciasto tuż po wymieszaniu będzie bardzo rzadkie, nie dodajemy mąki, po 30 min. leciutko zgęstnieje i to wystarczy. Dzięki temu naleśniki uda nam się usmażyć cieniutkie naleśniki. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, wylać porcję ciasta, tak by tylko pokryło dno patelni, usmażyć naleśniki. Smażymy jedną stronę, gdy wierzch zaczyna się ścinać, przerzucamy na drugą stronę.
Przygotować krokiety. Na środek naleśników nakładać po porcji farszu, górę i dół placka założyć na farsz, dłuższy następnie dość ciasno zwinąć ruloniki. Opanierować zanurzając każdy krokiet najpierw w mące, potem w roztrzepanym żółtku a następnie w bułce tartej (można powtórzyć). Smażyć na złoto. Podawać z barszczem :)







Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania!