Krokiety z kapustą i grzybami. Idealne do świątecznego barszczu

sobota, 20 grudnia 2025

krokiety z kapustą i grzybami


W moim domu rodzinnym na wigilię jemy zawsze barszcz z uszkami, ale wiem, że równie popularne są rozmaite paszteciki i krokiety. Świetny przepis na paszteciki już tu kiedyś wrzucałam, dziś zapraszam na krokiety. Ja je lubię jeść przez całą jesień i zimę, ale oczywiście polecam również na Święta są wspaniałe :)

Krokiety robimy zawijąjąc nadzienie w naleśniki, które następnie panierujemy i smażymy na złoto. Na co dzień lubię też takie trochę skromniejsze, bez panierki, ale jeżeli robicie je do wigilijnego barszczu, polecam oczywiście wersję tradycyjną :)

Krokiety z kapustą i grzybami

Nadzienie:
500 g kapusty kiszonej 
2-3 garście suszonych grzybów 
sól 
pieprz czarny świeżo mielony 

Ciasto:
1 szkl. mleka
1/2 szkl. mąki
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka masła

Panierka:
mąka
jajko
bułka tarta

Kapustę ugotować. Grzyby namoczyć i również ugotować, odcedzić, zachowując wywar z gotowania grzybów. Wymieszać kapustę z grzybami, posiekać. Nadzienie wrzucić na patelnię, dodać chochelkę wywaru z grzybów, odparować, doprawić dobrze solą i pieprzem, przesmażyć przez kilka minut.

Mleko wymieszać z jajkami, solą i roztopionym masłem, wymieszać dokładnie z dodawaną stopniowo mąką, odstawić na ok. 30 min. Ciasto tuż po wymieszaniu będzie bardzo rzadkie, nie dodajemy mąki, po 30 min. leciutko zgęstnieje i to wystarczy. Dzięki temu naleśniki uda nam się usmażyć cieniutkie naleśniki. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, wylać porcję ciasta, tak by tylko pokryło dno patelni, usmażyć naleśniki. Smażymy jedną stronę, gdy wierzch zaczyna się ścinać, przerzucamy na drugą stronę.

Przygotować krokiety. Na środek naleśników nakładać po porcji farszu, górę i dół placka założyć na farsz, dłuższy następnie dość ciasno zwinąć ruloniki. Opanierować zanurzając każdy krokiet najpierw w mące, potem w roztrzepanym żółtku a następnie w bułce tartej (można powtórzyć). Smażyć na złoto. Podawać z barszczem :)


Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania!