W wielu domach ryba po grecku to obowiązkowy punkt na wigilijnym stole. U nas pojawia się od czasu do czasu, ale to nie znaczy, że jemy ją raz na kilka lat. Wprost przeciwnie, jest tak dobra, że co jakiś czas pojawia się po prostu na obiad :)
Przygotowanie ryby po grecku jest bardzo proste, choć wymaga poświęcenia kilku chwil. Rybę trzeba usmażyć, warzywa zetrzeć na tarce, poddusić, najlepiej też jeżeli gotowe danie może poleżeć przez noc w lodówce, wtedy jest najlepsze!
Jaka ryba do ryby po grecku?
Do ryby po grecku można użyć dowolnej ryby, ale tradycyjny przepis na rybę po grecku przewiduje użycie białej ryby, czyli ryby o białym, delikatnym mięsie z niewielką ilością tłuszczu. Moim zdaniem najlepiej sprawdzi się dorsz, ale z powodzeniem można użyć też mintaja, dorsza czarnego czy miruny. Oczywiście świetnie sprawdzą się też bardziej wykwintne gatunki białych ryb, takie jak halibut czy sola zwyczajna*, ale te może warto zostawić do dań, w których nie zagłuszymy ich delikatnego smaku wyrazistym dodatkiem warzyw w pomidorach :)
Ważne, żeby ryba była świeża. Rzecz jasna, rybę po grecku można zrobić również z ryby mrożonej, ale smażenie rozpadających się rozmrożonych filetów to istna udręka, nie warto. Szczególnie nie polecam mrożonych kostek z mielonego mięsa ryby.
Jak przygotować rybę do ryby po grecku?
W internecie pojawia się wiele przepisów na rybę po grecku bez smażenia. Powiem krótko, nie polecam :) Nie jemy tego na tyle często, by żałować tej odrobiny tłuszczu, a smak dania przygotowanego z usmażonej ryby jest nieporównywalnie lepszy niż z pieczonej czy gotowanej na parze. Zresztą rybę po grecku jemy zazwyczaj jako samodzielne danie więc ten niewielki dodatek tłuszczu jest nawet wskazany.
Farsz do ryby po grecku
Podstawą farszu do ryby po grecku jest są starte warzywa korzeniowe. Doprawiamy je dobrej jakości koncentratem pomidorowym i jedynie podstawowymi przyprawami. Jeżeli chodzi o proporcje warzyw to warto kierować się własnym smakiem. Ja lubię dużo marchewki, cebulę dla wyrazistości smaku (można też część cebuli zastąpić porem) i trochę pietruszki oraz selera. Farsz powinien być lekko słodkawy i bardzo wyrazisty.
I to tyle :) Jeżeli chcecie podać rybę po grecku na tegoroczną wigilię, z powodzeniem możecie uszykować ją już jutro :)
Przepis na rybę po grecku
ryba (filety dowolnej białej ryby, np. dorsza, najlepiej świeże)
200 g cebuli
300 g marchwi
100 g selera
100 g pietruszki
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, cukier, pieprz czarny
mąka
tłuszcz do smażenia
0,5 szkl. wody
przyprawy: liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie
Kawałki ryby posolić, oprószyć z każdej strony mąką, usmażyć, odłożyć.
Cebulę pokroić w półplasterki, usmażyć na złoto, w czasie smażenia posolić. Do usmażonej cebulki dodać starte na dużych oczkach warzywa, przyprawy, wodę, przykryć i dusić przez ok. 10 min. Odkryć, smażyć jeszcze kilka minut. Wyjąć przyprawy, dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, smażyć przez kolejnych 10 minut. Doprawić solą, cukrem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
W naczyniu ułożyć połowę warzyw, następnie rybę i kolejną warstwę warzyw. Schłodzić. Podawać następnego dnia podgrzane lub na zimno.
*Jeżeli chodzi o solę to zalecam ostrożność przy zakupach, wielu sprzedawców pod nazwą "sola" sprzedaje limandę żółtopłetwą, rybę bardzo do soli podobną i smaczną, ale odławianą często bez poszanowania środowiska.







Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania!