Miodek majowy

miodek
Miodek majowy jest słodki, jest gęsty, jest złocisty. I jest z pyłku kwiatowego. I tak naprawdę.. wcale nie jest miodem :-) Miodek majowy to po prostu syrop z kwiatów mniszka lekarskiego. Ze względu na dużą zawartość pyłku jest bardzo zdrowy, poza tym jest oczywiście od miodu pszczelego tańszy, w kuchniach regionalnych* używany był w związku z tym jako jego zamiennik.

Przygotowanie miodku jest bardzo proste i wcale nie tak pracochłonne, jak mogłoby się wydawać po lekturze przepisu - zbieranie kwiatów to przecież bardzo przyjemna "praca" :-) Właśnie, jakie kwiaty zbierać na miodek? Takie, na których siadają pszczoły - kto jak kto, ale one na miodzie się znają. Zbieramy więc kwiatki intensywnie żółte, rozwinięte, świeże, takie będą miały najwięcej pyłku i nektaru.  Po przyniesieniu do domu warto rozłożyć je na czymś białym, żeby pozbyć się zwierzątek, Proponowałabym nawet ze 2-3 razy rozłożyć mlecze na płótnie i zebrać je z powrotem, tych maleńkich mleczowych żuczków potrafi w nich siedzieć nieprzebrana ilość. To do roboty, jak pszczółki :-)

*podejrzewam, że w niemal każdej z kuchni regionalnych, moje źródła podają jednak przede wszystkim Śląsk i Kurpie, stąd kategorie wpisu.

mlecze2

Miodek majowy, czyli syrop z kwiatów mniszka - na podst. Kwiatowej uczty Gosi Kalemby-Drożdż i Polskiej kuchni regionalnej

500 kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza)
750 g cukru
1,5 l wody
1 cytryna

Kwiaty mniszka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować przez ok. 15 minut, dodać pokrojoną cytrynę. Odstawić na noc pod przykryciem. Dodać cukier, jeszcze raz zagotować, przecedzić przez sitko lub gazę. Zagotować ponownie,  gotować do uzyskania ulubionej gęstości (ja odparowuję do gęstości prawdziwego miodku - dość długo, 30 min. minimum). Przelać do wyparzonych słoików.

Uwaga: Nie ma potrzeby usuwania z kwiatków zielonych szypułek, pamiętać jednak warto, że syrop z szypułkami może mieć delikatnie ostrzejszy smak i ciemniejszy kolor.


-------------------------------------------------------------------------------------------

ENGLISH, PLEASE!

Dandelion Syrup

500 dandelion flowers
1,5 l water
750 g sugar
1 lemon

Cover the dandelion petals with water, bring to boil and cook for about 15 minutes, add the sliced lemon, cover and let infuse overnight. Next day, filter the mixture using a cheesecloth. Add sugar, mix well and heat slowly until it tickens to an almost-honey consistency. Store in glass.

1 komentarz:

Z lasu, z łąki, z jeziora | kuchnianaszapolska pisze...

[…] Miodek majowy, czyli syrop z mniszka lekarskiego (mlecza) […]

Copyright © 2014 Kuchnia nasza polska , Blogger