Spritzgebäck. Kruche ciasteczka ze szprycy, z czekoladą i orzechami

piątek, 9 grudnia 2022

Spritzgebäck

W dziewiątym okienku kalendarza adwentowego mamy pyszne kruche Spritzgebäck! :) 

Cały kalendarz znajdziecie tutaj: kalendarz adwentowy. Każdego dnia, aż do Świąt, raczej wieczorami, kolejne gwiazdki zamieniają się w ciasteczka, wystarczy kliknąć w zdjęcie i przeniesiecie się na stronę z przepisem. Oczywiście zapraszam też na Instagram i na Facebook - tam również pojawią się linki do kolejnych okienek kalendarza. Koniecznie pochwalcie się, jeśli upieczecie ciasteczka, z któregoś z kalendarzowych przepisów! :)


Dziś super proste i efektowne kruche ciasteczka. Do ich przygotowania używamy rękawa (szprycy) cukierniczego z dowolną końcówką, dlatego ciasto musi być dość miękkie, aby dało się bez problemu wyciskać dowolne kształty. Jeśli ciasto przygotowane wg przepisu wyjdzie Wam za gęste (może tak być, jeśli użyjecie np. mniejszego jajka), po prostu dodajcie odrobinę więcej śmietany. 


Spritzgebäck

150 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
225 g mąki
100 g mielonych migdałów
1 łyżka śmietanki
szczypta cynamonu
+ czekolada i orzechy włoskie do dekoracji


Miękkie masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę, wkręcić jajko, dodać cynamon, wymieszać. Dodać mąkę i migdały, wymieszać, dodać śmietanę, znów wymieszać. Masę nałożyć do szprycy cukierniczej z końcówką z dość dużym otworem, wyciskać dowolne kształty, dobrze schłodzić. Piec ok. 10 min. w 190'C (na złoto). Przestudzone ciasteczka maczać w rozpuszczonej czekoladzie (ja wolę mleczną, ale może być dowolna), posypać posiekanymi orzechami.


2 komentarze

Zapraszam do komentowania!