Konfitura z tataraku

20:44

tatarak1

Jeżeli się potrze w palcach zieloną jego wstążkę, miejscami przymarszczoną, poczuje się zapach, łagodną woń "wierzbami ocienionej wody"  trochę tylko zatrącającą wschodnim nardem.

Iwaszkiewicz wspomina też co prawda o zapachu błota i rybich łusek, ja bym powiedziała - szuwarów, zapachu tataraku nie da się jednak pomylić z żadnym innym. Dla mnie to zapach czystości, czystej skóry, czystego drewna, czystego mieszkania. I nic dziwnego, Mama zawsze rozkładała tatarak z Narwi na wyszorowanej podłodze, pięknie w izbie pachniało tatarakiem - mówi Babcia Alinka o swoim rodzinnym domu, śmieję się, że i takie informacje przenoszą się w genach, prawda jest jednak zdecydowanie mniej romantyczna.. Tataraku używa się do aromatyzowania mydeł.. :-) Znacie na pewno ten zapach, nawet jeśli nie mieszkacie nad jeziorem i nie wiecie że to tatarak. Olejek tatarakowy (kalmusowy) to również utrwalacz używany w perfumiarstwie, czysty, lekki, słodko-gorzki, świeży zapach.

Tatarakiem wyściełało się podłogi i dekorowało obejścia na Zielone Święta (Nasza izba umajona, tatarakiem obstawiona, tatarakiem, wodną trzciną i czeremchą i kaliną. Zielone Święta! La la la! Maju, maju, świeży gaju, pachniesz Ty dziś w całym kraju!*), na tataraku piekło się chleb (to kolejne ze wspomnień mojej Babci), tatarskie ziele w cukrze zaś to jeden z staropolskich słodyczy. Pamiętacie Żonę modną? Tatarskie ziele, chiński imibier, toruńskie pierniki, słodko-pieprzne łakocie, których modna żona kijem tknąć nie chciała, a zajadał się nimi tkwiący wciąż gustami w staropolskiej epoce niemodny mąż, bardzo popularne i wyjątkowo lubiane były w barokowej, pachnącej wschodnimi przyprawami Polsce. Kilka lat temu przygotowałam tatarskie ziele w cukrze z przepisu pochodzącego z wydanego w 1789 r. Compendium medicum auctum (pisałam o tym na moim drugim blogu), przepis który podaję dzisiaj to konfitura z kłącza tataraku wykonana nieco inną metodą (przepis pochodzi z przedwojennego Kucharza Polskiego), wygląda inaczej, smakowo jednak jest bardzo zbliżona. Jeśli miałabym ją do czegoś porównać to do kandyzowanego imbiru, jednak aromat jest zdecydowanie inny, słodki, tatarakowy.

Dodam jeszcze, że z tataraku przyrządza się również nalewkę (tzw. kalmusówkę - kalmus to inna nazwa tataraku), dziś jednak konfitura :-)

tatarak

Sucha konfitura z tataraku

kilka kawałków kłącza tataraku (najlepiej majowego, ma najmniej goryczki)
250 ml wody
250 g cukru
+ garść cukru do obtoczenia tataraku

Kłącze tataraku starannie oczyścić, obrać, pokroić w paski lub plasterki, gotować przez ok. 1,5 h, co najmniej trzykrotnie zmieniając wodę (to gotowanie ma na celu pozbycie się gorzkiego posmaku, on i tak pozostanie, ale po gotowaniu znacznie przyjemniejszy). Osączyć na sicie. Z wody i cukru zagotować syrop, dodać ugotowany tararak, pogotować w syropie ok. 15-20 min. Osączyć na sicie, rozłożyć na papierze i jeszcze ciepły obtoczyć w cukrze krysztale. Jeśli tatarak jest mocno wilgotny (taki majowy potrafi być naprawdę mocno soczysty), można podsuszyć go chwilę w piekarniku bądź na patelni.

*Konopnicka..

PS. Jeszcze może dodam, jak odróżnić tatarak od trzciny? Przede wszystkim tatarak pachnie, trzcina niespecjalnie, trzcina ma ostre brzegi i kaleczy palce, tatarak nie. Poza tym tatarak ma zielone kwiaty, wyrasta po kilka "pęków" z jednego kłącza, niektóre liście ma, jak pisze Iwaszkiewicz i jak widać na zdjęciu, lekko pomarszczone. Chyba tyle :-)

jezioro

------------------------------------------------------------------------

ENGLISH, PLEASE!

Sugared Sweet Flag Root

some sweet flag (calamus) roots, peeled and cut into small pieces
250 ml water
250 ml sugar
+ some adittional suga
r
Cover sweet flag with water, boil for about 30 min., pour off the water, add fresh water and boil again - 3 times. Make a syrup (stir the sugar into the water until dissolved), add the cooked root and simmer for about 15 minutes. Drain and roll the roots in remaining sugar, coating well.


You Might Also Like

5 komentarze

Wyszukiwarki przepisów

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
zBLOGowani.pl

Przeczytaj

Przepisy, które podaję to przepisy kuchni tradycyjnej, nie są mojego autorstwa. Śmiało korzystaj, gotuj, podawaj dalej, nie musisz wspominać, że znalazłeś je u mnie, choć będzie mi miło, jeśli to zrobisz.
Wszystkie zdjęcia i teksty natomiast są moje i jeśli chcesz je wykorzystać, po prostu zapytaj :-)
monika@kuchnianaszapolska.pl

Źródełko