Wschodniopruskie wafle

22:54

wafle1
W kuchni mojego wujka stoi wyszperana na złomowisku gofrownica z przepisem odlanym w żeliwnym wieku. Gofrownice takie, zwane żelazkami lub z niemieckiego Waffeleisen, znajdowały się w niemal każdym wschodniopruskim gospodarstwie. Ustawiało się je na kuchni węglowej w miejscu fajerki, nalewało do środka porcję ciasta, w połowie smażenia, za pomocą specjalnych uchwytów, przekręcało na drugą stronę i już, wafle były gotowe. Wczesną wiosną, gdy cieliły się krowy, gospodynie przygotowywały ciasto na wafle na pierwszym krowim mleku, tzw. siarze, te podobno były najpyszniejsze.
Wschodniopruskie wafle - przepis ze starej gofrownicy

300 g mąki
600 ml mleka
2 jajka
110 g masła
10-12 g drożdży

Z drożdży, odrobiny mąki i kilku łyżek mleka zrobić rozczyn. Mąkę połączyć z rozczynem, pozostałym ciepłym mlekiem, jajkami i stopionym masłem, wyrobić łyżką rzadkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości (spokojnie można też wrzucić na noc do lodówki). Gofrownicę rozgrzać bardzo mocno, lekko natłuścić, nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć na złoto.

PS. Wafle ze zdjęć piekłam w zwykłej elektrycznej gofrownicy, kuchnią z fajerkami niestety nie dysponuję, choć chciałabym..

----------------------------------------------------------------------------
ENGLISH, PLEASE!

East Prussian Waffles

300 g flour
600 ml lukewarm milk
2 eggs
110 g butter, melted
7 g instant yeast (or 10-12 g fresh yeast)

Combine all of the ingredients (if using fresh yeast, mash the yeast with some sugar, add some lukewarm milk and after about 10-15 minutes Your yeast-mixture will be ready to be mixed with the rest of the ingredients). Mix thoroughly until batter is smooth. Cover and let stand at room temperature about 1 hour (or in the fridge overnight). Spray preheated waffle iron with some melted butter or vegetable oil and pour waffle-mix onto it. Cook until golden brown.

You Might Also Like

3 komentarze

Wyszukiwarki przepisów

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
zBLOGowani.pl

Przeczytaj

Przepisy, które podaję to przepisy kuchni tradycyjnej, nie są mojego autorstwa. Śmiało korzystaj, gotuj, podawaj dalej, nie musisz wspominać, że znalazłeś je u mnie, choć będzie mi miło, jeśli to zrobisz.
Wszystkie zdjęcia i teksty natomiast są moje i jeśli chcesz je wykorzystać, po prostu zapytaj :-)
monika@kuchnianaszapolska.pl

Źródełko