Zupa szczawiowa

20:38

zupa_szczawiowa
Zupa szczawiowa , znana i lubiana, w niektórych regionach zwana szczawiowym barszczem, taka zupa "z pola", bo szczaw to przecież zwykłe zielsko (choć znajoma emigrantka lubi opowiadać jak to w całkiem nie tak odległej przecież Anglii dorwać go może jedynie na stoiskach z fancy greens, całkiem nie tanio i całkiem nie często :-)).

Szczawiową , jak każdą zupę zresztą, można gotować na wywarze, ja jednak lubię te wiosenne (szczaw, botwinkę) przygotowywać zalewając świeże liście jedynie wrzątkiem i gotując możliwie jak najkrócej. Smak młodej zieleniny jest tak świeży i intensywny, że nie potrzebuje żadnych "wzmacniaczy", choć jak ktoś lubi bardziej treściwie, to czemu nie? U mnie szczawiowa jest zawsze mocno zabielana, ale równie smaczna jest czysta, koniecznie jednak z jajkiem. Jedna z ulubionych :-)

szczaw1

Zupa szczawiowa

pęczek szczawiu
2 l wody
0,5 l mleka
200 ml kwaśnej śmietany
sól
+ po jednym jajku na osobę

Szczaw posiekać, zalać wrzątkiem, pogotować ok. 5 min. Mleko wymieszać ze śmietaną, osolić, ostrożnie wlać do zupy*, dobrze podgrzać. Podawać z jajkiem na twardo.

*można zahartować dodając do mleka kilka łyżek gorącej zupy.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

ENGLISH, PLEASE!

Sorrel Soup

1 bunch of fresh sorrel leaves
2 l water (or broth)
0,5 l milk
200 ml sour cream
salt
+ 1 hard boiled egg per serving


Bring water to a boil. Add chopped sorrel and cook for about 5 minutes. Then add the salted milk mixed with sour cream and simmer gently over a low heat. You can also at first ladle some hot soup into the milk and cream mixture, whisking constantly so it doesn't curdle. Serve with hard boiled eggs.


You Might Also Like

5 komentarze

Wyszukiwarki przepisów

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
zBLOGowani.pl

Przeczytaj

Przepisy, które podaję to przepisy kuchni tradycyjnej, nie są mojego autorstwa. Śmiało korzystaj, gotuj, podawaj dalej, nie musisz wspominać, że znalazłeś je u mnie, choć będzie mi miło, jeśli to zrobisz.
Wszystkie zdjęcia i teksty natomiast są moje i jeśli chcesz je wykorzystać, po prostu zapytaj :-)
monika@kuchnianaszapolska.pl

Źródełko