Orzechowe kwiatki. Ciasteczka cieszyńskie na Święta


Kolejne ciasteczka z Cieszyna. Bardzo lubię zwyczaj pieczenia tych drobnych, misternych ciasteczek na Święta. Poznałam je w Czechach i z entuzjazmem, przed paru laty wprowadziłam do rodzinnego repertuaru świątecznych wypieków  Zazwyczaj stawiam na klasykę: waniliowe rogaliki, ciasteczka lineckie, zwane u nas kocimi oczkami, czasem kakaowe misie łapki, ale wciąż lubię odkrywać nowe przepisy. Orzechowe kwiatki (zwane również koniczynkami, choć mi jednak zdecydowanie bardziej przypominają kwiatki) ujęły mnie swoim wyglądem, na szczęście okazały się być nie tylko ładne, ale i pyszne :) Serdecznie polecam!

Orzechowe kwiatki/koniczynki


160 g zmielonych orzechów (dowolnych)
1 jajko
150 g cukru pudru
50 g mąki krupczatki
szczypta cynamonu (opcjonalnie)

+ orzechy laskowe

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać orzechy i ewentualnie cynamon, dobrze wymieszać (składniki powinny dokładnie się połączyć). Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Z ciasta formować maleńkie kuleczki, łączyć po 3 i układać na blasze, w środek wciskając orzechy laskowe. Piec w 160-170'C przez ok. 12 min (do lekkiego zarumienienia).

Brak komentarzy:

Copyright © 2014 Kuchnia nasza polska , Blogger