Orzechy lineckie, kolejne przepyszne ciasteczka na Święta



Z Cieszyna oczywiście :) W Czechach nazywają się guzikami myśliwego, w okolicach Cieszyna zaś lineckimi orzechami. Składają się z warstwy ciasta kruchego (tzw. lineckiego czyli właściwie klasycznego kruchego, często z dodatkiem zmielonych orzechów) i warstwy makaronikowej (beza z mielonymi orzechami). I orzeszka. No i oczywiście są przepyszne :)

Orzeszek możecie dać dowolny, podobnie jak dowolne zmielone orzechy możecie dodać do makaronika. Ja najbardziej lubię z włoskimi, ale np. migdały są równie dobrą opcją.

Orzechy lineckie


250 g mąki lub 150 g mąki i 100 g zmielonych orzechów
150 g masła
2 żółtka
100 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny

2 białka
200 g cukru pudru
150 g mielonych orzechów

Mąkę, wymieszać z cukrem i skórką cytrynową, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić. Rozwałkować cienko, wycinać kółka lub kwiatki, znów schłodzić.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Do piany dodać zmielone orzechy, wymieszać delikatnie. Na schłodzone ciasteczka wyciskać rękawem cukierniczym po porcji masy, na wierzchu każdego ciasteczka ułożyć orzeszek, piec ok. 20 min. w 160'C (do lekkiego zrumienienia).

Brak komentarzy:

Copyright © 2014 Kuchnia nasza polska , Blogger