Paszteciki z kapustą i grzybami, do barszczu


Do barszczu uszka? A może wyjątkowo pasztecik? :) Dziś krótko: paszteciki drożdżowe z najlepszego przepisu Basi, nadzienie z kapusty i grzybów (często robię też z samej kapusty). Takie mini-kulebiaczki. Idealne na jesień, na zimę, z kubkiem pysznego, wyrazistego barszczu super rozgrzewające! Zrobicie? :)


Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami


500 g mąki 
2 łyżeczki soli 
200 g masła 
0,5 szkl mleka 
2 dag drożdży 
3 zółtka
500 g kapusty kiszonej 
2-3 garście suszonych grzybów 
sól 
pieprz czarny świeżo mielony 
białko do posmarowania pasztecików 
kminek 

Kapustę ugotować, grzyby namoczyć i ugotować. Farsz przesmażyć lekko z dodatkiem przypraw, posiekać niezbyt drobno. Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, dodać rozczyn z drożdży, odrobiny mąki i mleka, wymieszać. Dodać żółtka, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować na ok. 5 mm. Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć solidną porcję nadzienia, zwinąć i posklejać paszteciki. Każdy pasztecik posmarować białkiem, posypać kminkiem, piec 10-15 min. w 180'C (na złoto). Podawać z ulubionym barszczem, np. takim :)

Brak komentarzy:

Copyright © 2014 Kuchnia nasza polska , Blogger